Hlavní obsah

Během 20 let bude svět potřebovat 28 tisíc letadel, předpovídá Airbus

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský výrobce letadel Airbus odhaduje, že v příštích 20 letech si růst letecké dopravy celosvětově vyžádá 28 000 nových letadel v hodnotě čtyř biliónů dolarů (asi 79 biliónů korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do roku 2031 by měl počet letounů k osobní přepravě stoupnout celosvětově na zhruba 32 550 strojů v porovnání se současnými 15 500 stroji. Podle Airbusu odebere region Asie a Tichomoří z celkového množství nových letadel celkem 35 procent.

Osobní doprava poroste v příštích dvou dekádách ročním tempem 4,7 procenta. V tomto období bude navíc zhruba 10 350 letadel nahrazeno novými úspornějšími modely.

„Za 20 let předstihne domácí letecká doprava v Číně tu v USA a stane se jedničkou,“ odhadl šéf prodeje Airbusu John Leahy, podle nějž je letecká doprava nezbytná nejen pro mezinárodní obchod, ale rovněž pro domácí ekonomiku.

Podle Leahyho by měl růst kromě mezinárodní dopravy být patrný i v tuzemské dopravě ve Spojených státech, v Číně, západní Evropě a v Indii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám