Hlavní obsah

Banky ztrácejí půdu pod nohama, klesá jim hodnocení ratingových agentur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura Fitch Ratings snížila v pátek hodnocení úvěrové spolehlivosti švýcarské banky UBS a upozornila, že znovu zkoumá ratingy dalších sedmi amerických a evropských bank s negativním výhledem. Jejich rating by tak rovněž mohl klesnout. Standard & Poor's už předtím snížila rating deseti španělských bank včetně největších ústavů Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Článek

Rating dlouhodobých závazků UBS se snížil z A+ na A. Fitch dále zkoumá ratingy bank Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Société Générale, Bank of America, Morgan Stanley a Goldman Sachs Group, kterým hrozí snížení hodnocení. Případné snížení ratingu by ve většině případů bylo o jeden stupeň a u některých o dva stupně.

Už ve čtvrtek Fitch snížil hodnocení britských bank Royal Bank of Scotland a Lloyds Banking Group o dva stupně. Svůj krok agentura zdůvodnila nižšími šancemi těchto firem získat v případě potíží další finanční pomoc od britské vlády, jež drží v RBS většinový a v Loyds menšinový podíl poté, co jim během finanční krize v roce 2008 poskytla rozsáhlou finanční podporu.

„Je tu větší politická vůle omezit podporu domácích bank,“ uvedla Fitch. Rating obou bank klesl na stupeň A z AA–. Podobný krok učinila v případě Lloyds a RBS minulý týden i agentura Moody's, která snížila rating i deseti dalším britským bankám.

Výkonný ředitel Fitch Joo-Yung Lee agentuře Reuters řekl, že ke změnám hodnocení bank vedou agenturu hlavně obavy z dopadu evropské dluhové krize a skutečnost, že některé z těchto bank jsou zaměřené čistě na investiční bankovnictví. To je případ zvláště amerických bank Goldman Sachs a Morgan Stanley. Jejich zisk je kvůli tomu velmi nestabilní.

Horší vyhlídky pro španělské ústavy

Agentura Standard & Poor's v tomto týdnu snížila rating deseti španělských bank včetně největších ústavů Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) a čtyřem bankám pak snížila výhled ratingu. Ke stejnému kroku sáhla i konkurenční agentura Fitch Ratings, která snížila rating šesti velkých bank. Reagovala tak na snížení ratingu Španělska, k němuž sáhla už minulý týden.

S zhoršila také klíčový ukazatel rizikovosti celého tamního bankovního sektoru. Současná krize bude mít podle ní na španělské banky nepříznivý vliv dalších 15 až 18 měsíců. Všem bankám S snížila hlavní rating o jeden stupeň. Španělský bankovní sektor je tak nyní podle tohoto ukazatele na stejné úrovni, jakou mají ČR, Izrael, Jižní Korea, Mexiko či Slovensko.

České banky zůstaly na svém

Fitch tento týden potvrdila známky tří největších tuzemských bank – České spořitelny, Komerční banky a ČSOB – a ponechala jim stabilní výhled. Odráží to vysokou pravděpodobnost jejich podpory ze strany mateřských bank a přední pozici těchto ústavů na domácím trhu.

Ratingy IDR, které vyjadřují pravděpodobnost bankrotu, nechala Fitch u ČS a KB na stupni A a u ČSOB na A–-. Rating ČS je na úrovni jejího téměř stoprocentního vlastníka, rakouské Erste Bank, což odráží silnou integraci ČS do skupiny. Rating KB je o stupeň níže než známka mateřské Société Générale, stejně jako známka ČSOB ve srovnání s jejím belgickým vlastníkem KBC. Jakákoli změna v ratingu mateřských společností přímo ovlivní i ratingy jejich českých bank, konstatovala Fitch.

Výhled českého bankovního systému je podle Fitch stabilní. České banky mají podle agentury zdravé základy, které mu zajišťují stabilitu a odolnost vůči vnějším otřesům.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím vyšší je pravděpodobnost, že si bude schopen na trhu zajistit levnější půjčky. V případě státních ratingů je to klíčový parametr pro plánování rozpočtu a dluhové služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám