Hlavní obsah

Bankovní rada ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Novinky, bož
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala ve čtvrtek podle očekávání úrokové sazby beze změny na 0,05 procenta. Sazby zůstávají na minimech od listopadu 2012. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. Guvernér ČNB Jiří Rusnok dále uvedl, že ke zvýšení sazeb zřejmě dojde ve třetím čtvrtletí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

„S ohledem na vyznění stávající prognózy a bilanci rizik je pravděpodobné, že ke zvyšování úrokových sazeb ČNB přistoupí v souladu s predikcí,” nechal se slyšet  Rusnok.

Od základní úrokové sazby se odvíjí úročení komerčních úvěrů či hypoték. Úroková sazba, která zůstává stejná od listopadu 2012, je rekordně nízká.

Ekonomika ještě není zralá na zvyšování

„Ekonomika podle centrálních bankéřů ještě není zralá na zvyšování sazeb. Bankovní rada si podle nás bude chtít ještě nějakou dobu počkat na to, až bude jasnější, jaké budou důsledky ukončení kurzového závazku,” uvedl pro Novinky ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Od 6. dubna, kdy se bankovní rada rozhodla závazek zrušit, koruna posílila o 2,8 procenta. Toto posílení ekonomiku nedusí a pomáhá centrální bance snižovat cenový růst. Silnější koruna zlevňuje zboží z dovozu a brzdí inflaci,” domnívá se Zeisel. „Nejistota ohledně posilování kurzu bude hlavním argumentem, kterým bankovní rada bude vysvětlovat svůj odklon od prognózy. Prognóza ČNB totiž předpokládá, že k prvnímu zvýšení sazeb dojde již ve třetím čtvrtletí,” připomněl.

„Z nedávných vystoupení centrálních bankéřů je ale zřejmé, že se ke zvyšování tak brzy nechystají. Podle nás si počkají až na poslední čtvrtletí letošního roku,” dodal ekonom Zeisel.

Reklama

Výběr článků

Načítám