Hlavní obsah

Bance zasažené sankcemi pomůže Putin, otevře si v ní účet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ruská centrální banka je připravena podpořit ruskou banku Rossija, na kterou dopadlo nejnovější kolo amerických sankcí. Finančnímu ústavu chce pomoci i ruský prezident Vladimir Putin, otevře si u něj účet. Ruská centrální banka tvrdí, že opatření Spojených států by na finanční stabilitu banky Rossija neměla mít žádný významný dopad.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Pokud to bude nutné, budou přijata příslušná opatření na podporu této úvěrové instituce a spolehlivou ochranu zájmů jejích vkladatelů a věřitelů,“ sdělila centrální banka v prohlášení.

Rossija a banka SMP oznámily, že velké americké karetní společnosti Visa a MasterCard přestaly poskytovat platební služby jejich klientům.

Prezident USA Barack Obama ve čtvrtek ohlásil sankce proti dalším prominentům ruského režimu, kteří mají podíl na událostech na Krymu. Dodatečné sankce zahrnují banku Rossija.

Ovládá ji přítel ruského prezidenta Jurij Kovalčuk, který sám rovněž figuruje na rozšířeném americkém sankčním seznamu, a její služby využívají někteří vysocí ruští představitelé.

Banku SMP zasáhly americké sankce kvůli spolumajiteli této finanční instituce Borisi Rotenbergovi a jeho staršímu bratrovi Arkadiji. Oba v minulosti získali velké kontrakty v souvislosti se zimními olympijskými hrami v ruském Soči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám