Hlavní obsah

Bakterie zabíjí olivovníky, škody budou obrovské

Novinky, bož

Olivovníky v jižní Evropě ohrožuje smrtelná nemoc způsobovaná bakterií Xylella fastidiosa. Podle serveru stanice BBC se mohou ekonomické dopady vyšplhat na 17 miliard eur (540 miliard korun). Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) letos eviduje výskyt v Portugalsku a v italském regionu Toskánsko. Bakterie může napadnout i ovocné stromy rostoucí v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Olivovník označený červenou barvou museli pokácet, protože byl napaden bakterií Xylella fastidiosa. Ilustrační snímek z italské Apulie.

Článek

V důsledku dalšího rozšiřování bakterie prostřednictvím hmyzu hrozí zkáza také olivovníkům ve Španělsku a Řecku, uvedla BBC. Výskyt bakterie Xylella fastidiosa hlásí také Francie.

Poprvé se nemoc objevila v italské Apulii v roce 2013. Italská úroda oliv od té doby klesla zhruba o 60 procent.

„Zničení oliv vede také ke snižování hodnoty půdy a turistické atraktivity regionu,“ uvedla pro BBC Maria Saponariová z Institutu pro udržitelnou ochranu rostlin (IPSP). „Má to závažný vliv na místní ekonomiku a pracovní místa navázaná na zemědělství,“ dodala.

Jen v Itálii škody za desítky miliard

Itálie, Španělsko a Řecko dohromady produkují zhruba 95 procent evropských oliv. Studie týmu vědců v čele s Kevinem Schneiderem, která vyšla v březnu v USA, se zabývala ekonomickými dopady nemoci.

Nejsevernější místo, kde pěstují olivovníky. V italském jezeře si smočíte nohy i na podzim

Cestování

Studie počítá jen v Itálii v nejhorším scénáři se škodou až 5,2 miliardy eur (140 miliard korun) v příštích 50 letech. V optimističtějším scénáři, kdy by se podařilo zpomalit šíření bakterie, by škoda v Itálii dosahovala 1,9 miliard eur (51 miliard korun).

Vědci však propočítali i škody při nejoptimističtějších scénářích, kdy by se podařilo olivovníky postupně nahradit odrůdami, které jsou vůči bakterii rezistentní. Pak by se škody v Itálii pohybovaly „jen“ mezi 0,6 a 1,6 miliardy eur (16 až 42 miliard korun).

Napadá i ovocné stromy rostoucí v Česku

Bakterie může být nebezpečná nejen pro subtropické olivovníky, které se v ČR zatím pěstují jen vzácně, ale i pro u nás běžné třešně, švestky, broskvoně nebo mandlovníky.

Nemoc omezuje schopnost stromu přesouvat vodu a další živiny, což časem vede k jeho odumření. U broskvoně bakterie vyvolává zakrnění mladých výhonů.

Podle výsledků kontrol ÚKZÚZ se v Česku výskyt choroby způsobované bakterií Xylella dosud nepotvrdil.

Reklama

Související články

Olivy se nemusí zobat jen k vínu

Pikantní plody olivovníku si v našich krajích obvykle dáváme jako večerní chuťovku k vínu, do martini, maximálně tak ještě zakápneme zeleninový salát olivovým...

Výběr článků

Načítám