Hlavní obsah

Ztráta pracovních míst, zdražování. Trumpova cla škodí, ukazuje studie Fedu

Novinky, bož

Dovozní cla zavedená americkým prezidentem Donaldem Trumpem mají výrazně negativní dopad na ekonomiku Spojených států. Jejich přímým důsledkem jsou ztráty pracovních míst a prudké zvyšování cen výrobků. Vyplývá to ze studie americké centrální banky Fed, o níž v pondělí informovaly servery The Hill a MarketWatch.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump

Článek

„Došli jsme k závěru, že zvyšování cel v roce 2018 je spojeno s relativním snížením zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu a relativním zvyšováním výrobních cen,” uvedli autoři studie Aaron Flaaen a Justin Pierce.

Odvetná cla a zvyšování výrobních cen se podle studie dotklo celkem deseti odvětví. Týká se například kožených výrobků, hliníkových plechů, motorových vozidel, pesticidů či počítačových komponent.

Ekonomové se shodují: Cla Američanům nepomohou

Ekonomika

V březnu 2018 Trumpova vláda uvalila cla na dovoz oceli a hliníku ve výši 25, respektive 10 procent. Postižené země pak v reakci zaváděly odvetná cla.

Od března 2018 také trvá obchodní válka mezi USA a Čínou. Trump tehdy podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Teprve v prosinci letošního roku se představitelé obou států shodli na rámcové obchodní dohodě, která by měla zamezit uvalování dalších cel a část již platných cel zrušit či snížit.

Reklama

Související články

Trump schválil obchodní dohodu s Čínou

Čína a Spojené státy dosáhly první fáze obchodní dohody. V pátek to na Twitteru uvedl americký prezident Donald Trump. USA ustoupily od rozhodnutí uvalit od...

Výběr článků

Načítám