Hlavní obsah

Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba 100 milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.

Foto: archív společnosti

Ilustrační foto

Článek

Avast zpracovával osobní údaje uživatelů stejnojmenného antivirového programu a jeho rozšíření pro internetové prohlížeče.

Část údajů ve zkoumané části roku 2019 předal své divizi Jumpshot, která se prezentovala jako firma zpřístupňující data marketérům, jimž poskytovala vhled do on-line chování spotřebitelů.

Uživatelé antivirového programu byli společností Avast mylně informováni o předávání anonymních údajů za účelem analýzy trendů, uvedl ÚOOÚ. Pokuta je pravomocná a je nejvyšší, jakou kdy úřad udělil.

Avast dostal pokutu 351 milionů

Ekonomika

„Rozhodnutí ÚOOÚ se týká někdejších činností zahrnující zpracovávání osobních údajů Jumpshotem, dceřinou společností, kterou Avast dobrovolně uzavřel v lednu 2020. Avast s rozhodnutím a popisem skutečností ÚOOÚ nesouhlasí a zvažuje další kroky, včetně správní žaloby,“ uvedl Avast ve vyjádření.

„Avast dál potvrzuje svůj závazek chránit data a soukromí svých uživatelů a proaktivně podniká kroky na ochranu soukromí, které jsou pro něj nejvyšší prioritou. Zároveň je i nadále aktivním členem celosvětových organizací a iniciativ zaměřených na ochranu osobních údajů,“ doplnil.

Úřad v rozhodnutí zdůraznil, že společnost Avast je jedním z předních odborníků na kybernetickou bezpečnost, který nabízí veřejnosti nástroje k ochraně dat a soukromí.

Její zákazníci nemohli očekávat, že právě tato společnost bude předávat jejich osobní údaje, respektive údaje, na jejichž základě by mohla být zjištěna nejen jejich totožnost, ale například i zájmy, preference, bydliště, majetkové poměry, profese a další údaje týkající se jejich soukromí.

Problémy má Avast také v USA. Americká Federální obchodní komise (FTC) kvůli praktikám české antivirové firmy vyměřila letos v únoru mateřské společnosti Gen Digital pokutu ve výši 16,5 milionu dolarů, tedy více než 386 milionů Kč. Zároveň firmě zakázali, aby data uživatelů dále prodávala.

Český Avast dostal v USA pokutu 386 milionů. Kvůli prodeji dat uživatelů

Software

Program Anti-virus advanced set

Avast je původně česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působila už od roku 1988. V roce 2020 ji pohltila společnost Gen Digital.

Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali Anti-virus advanced set (AVAST).

Ten se za svou existenci stal velice populárním. Ještě před prodejem Američanům měla firma 435 milionů uživatelů po celém světě.

Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo, a to až doposud. Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní.

Hledat viry a spyware na pevném disku lze jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, která nejsou tolik výkonná.

Foto: archiv výrobce

Avast Free Antivirus

Z Avastu a NortonLifeLocku se zrodil Gen Digital, míří na burzu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám