Hlavní obsah

Automobilka TPCA si loni udržela zisk, tržby jí ale klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kolínská automobilka TPCA loni vykázala zisk 1,4 miliardy Kč, tedy zhruba stejně jako rok předtím. Tržby jí klesly o 14 procent na 44 miliard korun. Firma vyrobila 295 712 aut, což byl meziročně pokles o 11 procent.

Foto: archiv, Novinky

Výroba v kolínském závodě automobilky TPCA

Článek

Nižší obrat a tržby ve srovnání s rokem 2009 byly způsobeny poklesem výroby. „Podařilo se nám udržet dobré finanční výsledky, přestože počet vyrobených vozů klesl o 11 procent. Meziroční snížení objemu výroby je důsledkem velkých výkyvů v poptávce v uplynulých dvou letech, které byly způsobeny zejména šrotovným," uvedl prezident společnosti Satoši Tačihara. Podle něho by se automobilka měla k růstu výroby vrátit v příštím roce.

V roce 2009 automobilka vyrobila 332 489 vozů. Malé městské vozy Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107 z Kolína se loni nejlépe prodávaly ve Francii, Itálii, Německu, Velké Británii a Nizozemsku. V těchto zemích skončilo 81 procent produkce. Automobilka navýšila v segmentu malých vozů podíl na evropském trhu na 21 procent.

TPCA je společný podnik Toyota Motor Company a PSA Peugeot Citroën. Výrobu zahájil v únoru roku 2005 a v současnosti zaměstnává 3600 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám