Hlavní obsah

Automobilka Rover končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská automobilka MG Rover se z finančních problémů už nevzpamatuje a musí s podnikáním skončit. Uvedla to poradenská společnost PricewaterhouseCoopers, která je nuceným správcem krachující automobilky. Čínský podnik Shanghai Automotive Industry (SAIC), který měl firmu převzít, už o ni nemá zájem.

Článek

Nucený správce řekl, že vzhledem ke krachu jednání s čínskou společností SAIC lze čekat masivní propouštění. Rover v závodě Longbridge zaměstnává zhruba 6000 lidí, kteří jsou už týden na nucené dovolené. V ohrožení ale může být až 15 000 dalších lidí, kteří pracují v dodavatelských firmách.

"Dnes ráno jsme od společnosti SAIC obdrželi kopii dopisu, v němž podnik ministerstvu průmyslu a obchodu sděluje, že nemá zájem převzít ani celý podnik, ani jeho část," sdělil Ian Powell z PricewaterhouseCoopers.

Rover je poslední velkou automobilkou, která je dosud v britských rukou. PricewaterhouseCoopers sdělil, že není takřka žádná šance, že by se podařilo Rover prodat jako celek.

Potíž pro Blaira

Kolaps Roveru znamená velkou přítěž pro labouristickou stranu premiéra Tonyho Blaira, která nyní usiluje o další mandát. Volby se přitom budou konat už začátkem května.

MG Rover kdysi vyráběl vozy Mini a Land Rover, které se staly ikonami britského automobilového průmyslu.

Land Rover ale od roku 2000 nemá s MG Roverem nic společného a patří do skupiny americké automobilky Ford Motor, stejně jako značky Volvo, Jaguar či Aston Martin. Značka Mini zůstala německé BMW po nezdařené alianci obou firem.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilka Rover je před zánikem

Velké Británii hrozí, že přijde o svou poslední významnou automobilku. Společnost Rover MG je v rozkladu a nedaří se jí zajistit si spojení s jiným podnikem,...

Výběr článků

Načítám