Hlavní obsah

V konkurzu je už třetí firma automobilky MG Rover

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONGBRIDGE

Výrobce sportovních vozů MG Sport and Racing, dceřiná firma automobilové skupiny MG Rover, podala v úterý návrh na konkurz. Je už třetí firmou skupiny, která se v konkurzu ocitla. Nucený správce PricewaterhouseCoopers už řekl, že výrobce sportovních vozů prodá odděleně od ostatních částí společnosti.

Článek

"Investor má zde bezprostřední možnost získat specializovaného výrobce automobilů, který disponuje unikátním designem a výrobními schopnostmi," uvedl ve sdělení nucený správce Steven Pearson. Dodal, že PwC nyní zkoumá možnost restrukturalizace firmy a je otevřena nabídkám převzetí.

V konkurzu jsou i další dvě dceřiné firmy, MG ROver Group a Powertain, jež bankrot vyhlásily v pátek. [celá zpráva] V ten den PricewaterhouseCoopers převzal nucenou správu.

Automobilka má problémy už delší dobu. Nejprve se snažila dohodnout s největším čínským výrobce aut Shanghai Automotive Industry na převzetí. Dohoda ale zkrachovala. Automobilka zastavila výrobu, protože jí firmy nedodaly součástky.

Rodiny míří s výzvou k Blairovi

Britská vláda (MG Rover většinově patří státu) se rozhodla automobilce pomoci a dala jí úvěr 6,5 miliónu liber (asi 280 miliónů korun), který vystačí zhruba na týdenní provoz. Uvažuje o další pomoci, opět v řádu týdne.

Rodinní příslušníci zaměstnanců Roveru se ve středu vydali na cestu svými automobily z Birninghamu do Londýna, kde chtějí na problém upozornit premiéra Tony Blaira. Cíl jejich cesty je v Downing Street, kde Blair bydlí. Chtějí mu předat dopis s výzvou, aby se vláda ještě jednou pokusila přivést čínskou společnost k jednání.

Pokud automobilka padne, přijde o práci přímo šest tisíc lidí a další tisíce v dodavatelských firmách a ve městě Longbridge, kde má automobilka hlavní působiště.

MG Rover kdysi vyráběl vozy Mini a Land Rover, které se staly ikonami britského automobilového průmyslu. Land Rover však již patří americké automobilce Ford Motor a značka Mini zůstala německé BMW po nezdařené alianci obou firem.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilka Rover je před zánikem

Velké Británii hrozí, že přijde o svou poslední významnou automobilku. Společnost Rover MG je v rozkladu a nedaří se jí zajistit si spojení s jiným podnikem,...

Výběr článků

Načítám