Hlavní obsah

Automatizované prodejny jsou šancí pro malé obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už roky neplatí, že kromě hospody a fary najdeme téměř v každé vesnici i obchod. Někde scházejí prodavači, nebo prodejna prodělávala a musela zavřít. Jen místy pomáhají drobnou dotací obce či kraje. Nadějí na změnu jsou plně automatizované prodejny.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Samoobslužný obchod v Neratově

Článek

Jedna z takových automatizovaných prodejen už doputovala i do Královéhradeckého kraje. Otevřena byla v Neratově v Orlických horách.

Neratov je specifické místo v údolí za hlavním hřebenem Orlických hor. Malý potůček, Divoká Orlice, tvoří hranici. Na druhém břehu už je Polsko. Poutní kostel s propadlou střechou byl odsouzen k zániku, osada, kde téměř nikdo nežil, také. Život se sem vrátil až s příchodem faráře Josefa Suchára. Obnovil poutní místo, vede sdružení, které zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi. Součástí jsou chráněné dílny, minipivovar, nyní i obchod.

Večeřová: Potraviny od ledna kvůli energiím nezlevní

Ekonomika

Krámek neratovské sdružení provozovalo už dříve, ale ekonomicky to nezvládalo. Jedinou šancí byl příchod partnera, kterým se stal řetězec COOP. A také vyřešení několika problémů. Třeba připojení k internetu. Bez něho si kupující neotevře dveře obchodu ani nezaplatí.

„Instalovala se tu wi-fi postavená na optice. Takže stačí se připojit, přes aplikaci si pípnout a otevřít dveře. Bankovní identitou bude ověřen každý z nakupujících, čímž budeme mít jistotu, že je mu nad 18 let. V obchodě je totiž možné koupit i alkohol,“ dodal předseda představenstva sítě COOP Pavel Březina, podle něhož je bonusem i skutečnost, že často při práci s technologiemi učí děti nebo mladí lidé své rodiče či prarodiče.

Jak funguje automatizovaná prodejna

Jak nakupovat?

Vstup do prodejny je podmíněn vlastnictvím bankovní identity a stažením speciální aplikace DoKapsy od ČSOB v mobilním telefonu. Využívat ji mohou i ti, kdo nejsou klienty této banky. Nákup probíhá již jen díky platební kartě a standardní samoobslužné pokladně.

Jak je prodejna zabezpečena proti krádežím?

Každý zákazník je jednoznačně identifikován prostřednictvím bankovní identity

Prostor automatizované prodejny je kompletně pokryt kamerovým systémem

Prodejna je napojena na pult centrální ochrany, přičemž při každém vstupu zákazníka do prodejny je systém aktivován

„A naši klienti se tu naučí nakupovat a zvládat technologie. Navíc si zkusí hospodařit s financemi, orientovat se ve zboží. Je to pro ně tréninkové místo,“ řekl Právu Josef Suchár. Novinka přináší bonus i dalším obyvatelům Neratova a turistům.

„Až dosud měla místní prodejna o víkendech či v pozdějších odpoledních hodinách zavřeno. To už není pravda,“ připojil se ředitel rozvoje sítě prodejen Lukáš Němčík. Díky technologiím není časově neomezená možnost nakupování spojena se zvýšenými mzdovými náklady. „Právě mzdy jsou pro malé obchody klíčové. Zákazníci vyžadují větší flexibilitu z hlediska otevírací doby, ale její rozšiřování je ekonomicky nerentabilní,“ dodal Němčík.

Řetězec COOP v současné době provozuje asi patnáct plně automatizovaných prodejen, dalších padesát hodlá otevřít do konce příštího roku.

Bezobslužné prodejny v Česku provozuje také řetězec chovatelských potřeb Super zoo, ve světě tento trend odstartovaly prodejny Amazon Go.

Už vás tu nechceme. Několika Čechům rozpíchali u polských marketů pneumatiky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám