Hlavní obsah

Auditoři zřejmě doporučují konkurz Union banky

Novinky, Martina Martinovičová, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mimořádný audit, který ve čtvrtek dokončila v Union bance auditorská firma HZ Praha, podle několika nezávislých zdrojů Práva dokladuje, že hospodaření banky je v takovém stavu, kdy konkurz zůstává zřejmě jediným férovým řešením. Audit zadalo vedení banky vypracovat ke dni 21. února, kdy centrální banka zahájila řízení na odejmutí bankovní licence.

Foto: Petr Žabka

duny Erg Chebbi na Sahaře

Článek

Vedení banky se k výsledkům auditu nechce vyjadřovat předtím, než jej projedná představenstvo. Jak Právu potvrdil mluvčí banky Josef Řeřicha, představenstvo by mělo o výsledcích mimořádného auditu jednat v pátek. Již tento týden v úterý generální ředitel a předseda představenstva UB Petr Votoupal potvrdil, že vedení čeká na výsledek mimořádného auditu, který by měl být hotov koncem tohoto týdne.

Pokud by tomu tak bylo, nejpravděpodobnějším z možných kroků, ke kterému by mělo vedení banky přikročit je, že by samo podalo návrh na konkurz. Představenstvo musí podle obchodního zákoníku samo podat návrh na konkurz v případě, že jsou splněny podmínky pro vyhlášení konkurzního řízení. To je předluženost firmy nebo zastavení jejich plateb.

Příští týden jednání s ČNB

Jak Právu potvrdila mluvčí České národní banky Alice Frišaufová, vedení Invesmartu jako majoritního vlastníka UB by se mělo příští týden sejít se zástupci bankovního dohledu. Jak dodala, konkrétní termín bude domluven počátkem týdne. Tématem jednání má být současný vývoj v bance, možnost prohlášení vyrovnání, ale vyloučena nejsou ani jiná témata. Šéf Invesmartu Paolo Catalfamo ani šéf Union Group Giuseppe Roselli v ČNB nebyli, podle informací Práva měli odletět do Itálie.

Záměrem nynějšího vedení Union banky, ale i majoritního vlastníka italského Invesmartu, je směřovat banku do vyrovnání. To je i podmínkou pro investice v řádu miliard korun, které chce do Union banky resp. obchodní společnosti, která z ní má vzniknout, vložit společnosti Goldman Sachs a Flow East prostřednictvím svého společného podniku Demac. Krajský soud v Ostravě zatím již eviduje 16 návrhů na prohlášení konkurzu na Union banku. Vedení banky se má ke stávajícím návrhům na konkurz vyjádřit ostravskému krajskému soudu do 15. dubna.

Věřitelé banky dostanou náhrady svých vkladů až do výše pojištění, tedy zhruba 790 tisíc korun jak v případě, že banka půjde do konkurzu, tak v případě vyrovnání. Pobočky GE Capital Bank by je měly začít vyplácet nejdéle 21. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám