Hlavní obsah

Arca Capital si stěžuje v Bruselu na Polsko kvůli nepovolené podpoře státních dolů

Právo, zr

Společnost Arca Capital Bohemia ze skupiny Arca Capital slovenského podnikatele Pavola Krúpy podala k Evropské komisi (EK) stížnost na Polsko ohledně nepovolené podpory státem vlastněných černouhelných dolů. Podle Krúpy doplácí na polský postup černouhelná společnost OKD.

Foto: Pavel Karban, Právo

Podle majitele Arca Capital Pavola Krúpy doplácí na polskou podporu státních dolů černouhelná společnost OKD. Na snímku Důl Paskov.

Článek

Arca stížnost podala z pozice nepřímého akcionáře společnosti OKD, která je jediným producentem černého uhlí v ČR. Uhelné doly OKD se nacházejí v blízkosti česko-polské hranice a OKD je schopné dodávat uhlí i pro polské zákazníky.

Arca ve své stížnosti uvádí, že polskou vládou přijatá opatření neoprávněně zvýhodňují státem vlastněné doly, jejichž většina je vysoce neefektivní vinou zastaralých technologií a nízké efektivity práce. Zároveň dochází k významné nadprodukci, která vede k nutnosti prodávat za cenu, která je nižší než výrobní náklady. Tím je narušena řádná hospodářská soutěž.

Nepovolená státní podpora směřovala zejména do firem Kompania Węglowa (KW), Spółka Restrukturyzacji Kopalń (SRK) a Polska Grupa Górnicza (PGG).

„Výše nezákonné podpory státním dolům v Polsku ze strany státu podle našich kvalifikovaných odhadů už přesáhla jednu miliardu eur. Budeme požadovat, aby příjemci těchto nelegálních dotací neoprávněně vyplacené prostředky vrátili a aby nedošlo ke schválení další veřejné podpory na základě novely zákona o fungování těžby uhlí v letech 2008–2015,“ řekl Právu Pavol Krúpa, majitel skupiny Arca Capital.

Reklama

Související témata:

Související články

Uhlí raketově zdražuje, mohlo by to pomoci OKD

Ceny uhlí v Evropě stouply od začátku roku téměř o 70 procent, ještě rychleji rostou světové ceny koksovatelného uhlí. Podle ekonomů by růst cen uhlí mohl...

Výběr článků

Načítám