Hlavní obsah

Antimonopolní úřad posvětil spojení ČEZ se čtyřmi distributory

Novinky, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Elektrárenská společnost ČEZ získá majoritní podíl v pěti z osmi regionálních distribučních firem. Podíl v jedné z nich však musí prodat. Dnes tyto podmínky, které stanovil v prosinci loňského roku, potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Martin Tesařík
Článek

ČEZ tak neuspěl se svým rozkladem proti původnímu rozhodnutí ÚOHS. Přesto však včerejší verdikt úřadu vítá. "Jde o velmi pozitivní zprávu pro akcionáře ČEZ a budoucí zákazníky ČEZ," komentoval rozhodnutí úřadu generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl.

"Nová struktura elektroenergetiky odpovídá normám Evropské unie a tomu, jak jsou strukturovány moderní energetické firmy," dodal Míl. Jako příklad uvedl například západoevropské energetické společnosti jako německé E.ON a RWE, francouzská EdF, italský Enel nebo britský Shell.

Představitelé elektrárenské společnosti se však podivovali tomu, že rozhodnutí úřadu padlo již v úterý a ČEZ i ostatní subjekty se jej dozvěděli až včera.

ČEZ bude podle verdiktu muset odprodat akcie Pražské energetiky, Jihočeské energetiky a Jihomoravské energetiky, které má získat na základě fúze.

Druhou podmínkou ÚOHS je další odprodej cenných papírů jedné ze zbývajících pěti distribučních firem. "Úřad neurčil, o kterou firmu půjde, výběr ponechal zcela na ČEZ," upřesnil předseda úřadu Josef Bednář.

Poslední podmínkou antimonopolního úřadu je prodej 34 procent akciového podílu ve společnosti ČEPS, která ovládá a provozuje tuzemskou rozvodnou soustavu. "ÚOHS se tímto krokem snaží zajistit nediskriminační přístup do přenosů elektřiny," vysvětlil Bednář.

Termíny všech transakcí úřad nehodlá zveřejnit, protože je považuje stejně jako ČEZ za citlivou obchodní informaci. Představitelé ČEZ k tomu uvedli, že úřad přehodnotil lhůty dané pro převod akcií a některá z předchozích omezení, například to, že převod akcií nebude podléhat předchozímu souhlasu úřadu.

ČEZ: úřad změnil rozhodnutí vlády

ČEZ zdůraznil, že pro společnost je rozčarováním změna rozhodnutí vlády ze strany úřadu a připomněl verdikt ÚOHS v případě českého plynárenství. Společnost Transgas tehdy získala všechny regionální distributory. Podle Bednáře se úřad snažil svými rozhodnutími předejít možnému zadušení konkurence.

ČEZ má totiž na trhu dominantní postavení a obstarává zhruba 60 procent dodávek elektřiny. Po fúzi bez omezení by tržní podíl dosáhl téměř 70 procent a už jen tyto podmínky by podle šéfa ÚOHS znamenaly narušení soutěže. Již nyní přitom dodávají 30 procent elektřiny na trh jiné firmy než ČEZ a liberalizace bude dále pokračovat, dodal.

Analýzy ÚOHS počítají při postupném otevírání trhu a nutném zachování konkurence s úsporami u odběratelů elektřiny až jedné miliardy korun. Čtyřicet procent objemu tuzemské spotřeby energie totiž nyní prodávají ČEZ a distribuční společnosti na základě vzájemného soupeření o zákazníky.

Podniky s odběry více než 40 GWh elektřiny si mohou vybírat dodavatele a od 1. ledna 2006 budou mít toto právo zřejmě i domácnosti.

Nejvýznamnějšími soutěžiteli na trhu zůstane podle názoru ÚOHS i po uvolnění trhu ČEZ a osm distribučních firem. Občanům i podnikům nynější rozhodnutí úřadu podle ředitele minimalizuje riziko, že přijdou o konkurenci a levnou elektřinu.

Výběr článků

Načítám