Hlavní obsah

Analytik: Ekonomice se nedaří, volných míst proto ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Česku stále stagnuje. Přesto ale lze na pracovním trhu zaznamenat pohyby. Mnoho lidí například přešlo z průmyslu do sektoru služeb. Právu to řekl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Foto: Archiv Petra Dufka

Petr Dufek

Článek

Počet nezaměstnaných teprve podruhé za pět let převýšil nabídku. Koncem prosince bylo bez práce téměř 280 tisíc lidí, zatímco volných míst sotva 272 tisíc. Co se stalo?

V první řadě za tím stojí sezónní vývoj, protože na konci roku počet nezaměstnaných obvykle mírně narůstá. Druhým důvodem je to, že volných míst prostě ubylo. Jednak je rovnou obsazují lidé, kteří předtím práci ztratili, a pak se nedaří ekonomice a firmy musely část míst fakticky zrušit, protože je nepotřebují.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v ČR

Celostátní míra nezaměstnanosti zůstává nízká a činí 3,7 procenta. Ale třeba v Karviné je 8,2 procenta a v Bruntále a Mostě před sedm procent. Čím to je?

To je problém, který se táhne třicet let a bohužel se toho za tu dobu příliš nezměnilo. Jsou to místa, která byla dříve orientovaná na těžký průmysl a na těžbu a jejich ekonomická struktura se v průběhu času zásadně nezměnila.

Takže je tam na jedné straně obrovský počet lidí bez práce a na druhé straně tam nejsou skoro žádná volná pracovní místa.

Nezaměstnanost stoupla, uchazečů je po dlouhé době víc než volných míst

Ekonomika

Nezaměstnanost oproti listopadu mírně vzrostla, ale meziročně stagnovala. Znamená to, že se na trhu práce za ten rok nic zajímavého nedělo?

To by bylo hodně velké zjednodušení. Událo se toho hrozně moc. Z podrobnějších statistik je vidět, že hodně lidí přichází z odvětví do odvětví. Je to zvlášť z průmyslu do služeb. To není sice vidět o údajích o nezaměstnanosti, ale mění se nám struktura zaměstnanosti.

Podrobněji to bude možné specifikovat, až budou čísla za celý rok kompletně uzavřená. Ale už nyní je vidět, že dost lidí přešlo například do oblasti cestovního ruchu, který prožívá po pandemii restart, do administrativy, školství, zdravotnictví, informačních technologií a podobně.

Je dost těžké dávat pobídku ke stěhování za prací, když realitní trh příliš nefunguje

Dost se mluví o zamrzlém trhu práce, že podniky mají problém sehnat lidi. Není důvodem spíše nízká mzdová nabídka ze strany firem nebo to, že nedávají lidem pobídky, aby se za prací stěhovali v rámci republiky?

Ono je dost těžké dávat jakoukoliv pobídku, abyste se přestěhoval, když realitní trh příliš nefunguje.

Problém je s ekonomickou strukturou, která na severní Moravě, v severních Čechách, na jižní Moravě zamrzla, a příliš se nezměnila. Málo se tam rozvíjí podnikání, nepřichází tam velcí investoři… A v mezičase odtud často odcházejí mladí hledat práci jinam.

Jaký očekáváte vývoj nezaměstnanosti v letošním roce?

Její míra zůstane pod čtyřmi procenty. Ekonomika se sice rozjede, ale zejména průmyslové firmy budou i nadále pod tlakem, protože v tvrdých číslech není zatím vidět ani náznak zlepšení.

I když se tyto podniky snaží udržet kmenové zaměstnance, část průmyslu bude muset začít propouštět i je. Riziko, že nezaměstnanost mírně vzroste, tady stále je. Ale žádné drama se odehrávat rozhodně nebude.

Petr Dufek

Vystudoval VŠB – Technickou univerzitu v Ostravě, je členem vědecké rady její ekonomické fakulty. Od roku 2022 pracuje jako hlavní ekonom Banky Creditas. Předtím 25 let působil jako analytik ČSOB.

Výpověď bude možné podat i dostat elektronicky, plánuje ministerstvo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám