Hlavní obsah

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka je ale vysoká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta. Ve své předběžné zprávě to ve čtvrtek oznámilo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek a znamená to první pokles od roku 2020, kdy na ekonomiku nepříznivě dolehla pandemie. I tentokrát k propadu přispěly nové případy nákazy covidem-19.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Lidé nakupující v supermarketu na Manhattanu v New Yorku.

Článek

Ministerstvo uvedlo, že se v prvním čtvrtletí snížil vývoz i například výdaje vlády. Zvýšil se naopak dovoz. V relativně dobré kondici jsou ale spotřebitelé, kteří v prvním čtvrtletí dál utráceli, stejně jako firmy.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že růst ekonomiky zpomalí na 1,1 procenta. Jejich odhady se ale značně lišily  – ten nejoptimističtější počítal s růstem o 2,6 procenta, nejpesimističtější naopak s propadem o 1,4 procenta.

Čerstvá statistika ale podle analytiků vykresluje zavádějící obraz celkového stavu ekonomiky, protože domácí poptávka vykazuje solidní odolnost. Výrazně se také zvýšil objem firemních investic do nového vybavení.

Inflace v USA je největší za více než 40 let, v březnu dosáhla 8,5 procenta

Ekonomika

Vzhledem k vysoké inflaci se americká centrální banka (Fed) chystá pokračovat ve zvyšování základní úrokové sazby. Ta je nyní v pásmu 0,25 až 0,50 procenta, ale šéf centrální banky Jerome Powell už avizoval, že bude nutné tempo zvyšování urychlit.

Analytici proto očekávají, že příští týden se základní úrok zvýší o 50 bazických bodů, tedy do pásma 0,75 až 1,00 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám