Hlavní obsah

Amazon nám hrozil vyhazovem, tvrdí klimatičtí aktivisté. Firma mluví o dodržování pravidel

Novinky, tov

Skupina zaměstnanců největšího internetového obchodu Amazon tvrdí, že jim tato americká společnost hrozila propouštěním, pokud budou dál kritizovat firmu ohledně jejího vlivu na životní prostředí. Zaměstnanci se proti politice firmy ohradili na sociální síti, informují americká a britská média.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci Amazonu v Seattlu protestují za ochranu klimatu (snímek ze září 2019)

Článek

Na Amazon si stěžovala skupina zaměstnanců z amerického Seattlu, kde má společnost hlavní centrálu. V prohlášení na Twitteru tito lidé uvádějí, že je kontaktovali lidé z personálního a právního oddělení a žádali vysvětlení ohledně jejich veřejných komentářů. V těch zaměstnanci diskutovali o tom, že by Amazon mohl dělat víc pro ochranu životního prostředí a problematiku klimatické změny.

„Někteří zaměstnanci poté dostali e-maily, kde jim hrozili propouštěním, pokud budou dál mluvit o byznysu Amazonu,“ stojí v prohlášení.

Této pohrůžce čelila například IT manažerka Amazonu Maren Costaová, která předtím o tématu mluvila s deníkem Washington Post. „Není doba, abychom stříleli posly špatných zpráv,“ argumentuje.

Costaová spolu s dalšími tvrdí, že by se firma neměla snažit zaměstnance umlčet, ale měla by jim umožnit o vlivu na klima čestně mluvit a diskutovat.

Amazon BBC potvrdil, že uvnitř společnosti už dlouho platí pravidla, jak mohou zaměstnanci navenek komentovat záležitosti firmy. Tato pravidla v Amazonu v poslední době aktualizovali.

„Jako u jiných firemních pravidel, personální oddělení se obrátí na zaměstnance, kteří se od nich odchýlí,“ uvedla společnost.

Klimatičtí aktivisté uvnitř Amazonu volají například po tom, aby firma dosáhla nulových emisí v roce 2030, omezila spolupráci s firmami z oboru fosilních paliv a přestala sponzorovat politiky, kteří popírají existenci klimatické změny. Loni v září přes tisíc zaměstnanců opustilo kanceláře a účastnilo se globální stávky za klima.

V Norsku naměřili rekordní lednovou teplotu, bylo 19 stupňů

Koktejl

Většinu návrhů aktivistů akcionáři už předtím - bylo to loni v květnu - na valné hromadě odmítli. Vedení firmy v čele s generálním ředitelem (a nejbohatším mužem světa) Jeffem Bezosem ale některým požadavkům vyšlo vstříc, Amazon chce například do roku 2030 využívat jen elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Na podporu aktivistů se ve čtvrtečním prohlášení vyjádřil i například finanční ředitel Bobby Gordon. „Klimatická krize se týká nás všech. Těžko můžeme čelit tomuto obrovskému problému a odvrátit katastrofu hrozící naší planetě, pokud o tom nemůžeme mluvit,“ tvrdí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám