Hlavní obsah

Amazon chce na Černovickou terasu, pozemky u letiště už dřív odmítl

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, mh, tr, pko

Americká společnost Amazon i nadále počítá se stavbou logistického skladu v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa, uvedla to ve středu společnost CTP Invest, která stavbu pro Amazon připravuje. Ze hry by tak mohla být nabídka Jihomoravského kraje na pozemky u letiště, s níž přišel sám kraj. Investor oznámil, že pozemky u letiště byly ve hře už dřív, nedostaly se ale ani do užšího výběru.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Černovická průmyslová zóna, kde by mělo stát logistické centrum americké internetové společnosti Amazon. Snímek je z 19. února.

Článek

Investor bude usilovat, aby na dalším zasedání 15. dubna schválilo brněnské zastupitelstvo aktualizaci územního plánu, která se minulý týden stala důvodem, proč část zastupitelstva z ODS pro Amazon ruce opět nezvedla.

"Amazon od konce posledního zastupitelstva potvrdil, že si Černovickou terasu vybral velmi pečlivě a připravuje zde projekt společně s námi od poloviny roku 2013. Nechce proto nyní měnit lokalitu pro umístění skladu," citovala agentura ČTK ředitele CTP Remona Vose, který potvrdil, že nadále bude pokračovat jednání developera, Amazonu a Brna.

Amazon si pozemky u letiště nezvolil ani do užšího výběru
ředitel CTP Remon Vos

K dalšímu jednání ho vede skutečnost, že kromě zelených žádná ze stran nehlasovala proti a že je možné se vypořádat i s připomínkami ODS, které se naposledy týkaly právě aktualizace územního plánu. Ten nyní nedovoluje stavět v dotčené lokalitě logistické sklady.

Foto: Právo

O pozemky u letiště není zájem

Vyjádřil se i k možnosti stavět u letiště. Podle Libora Šťástky, který je šéfem zastupitelského klubu ODS, totiž město opakovaně tyto pozemky Amazonu nabízelo. "Amazon si je nezvolil ani do užšího výběru, nejsou alternativou. Na trhu jsou již mnoho let a zatím se tam žádnému developerovi nepodařilo nic postavit," upřesnil Vos.

Amazon slibuje v Brně investici za zhruba 2,7 miliardy eur a práci nejméně pro 1500 lidí. CTP už se také zavázala, že vykoupí pozemky pro dálniční sjezd přímo do průmyslové zóny, který výrazně ulehčí přilehlým městským částem, které trpí nadměrnou dopravou.

Hašek strukturu nájemce objasní

„Jihomoravský kraj nesoupeří s městem Brnem o to, kde a na kterém pozemku bude Amazon investovat. Podstatné pro mne jako pro hejtmana je to, aby se nakonec investovalo na jižní Moravě a aby na jižní Moravě také díky tomu vznikla nová pracovní místa,“ uvedl k záměru Amazonu investovat na původní Černovické terase hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Zopakoval, že krajem nabízený pozemek u letiště má všechny náležitosti, aby na nich mohl Amazon stavět, i když přiznal, že struktura firmy, která má nabízené pozemky pronajaty, je nejasná.

Z katastrální mapy vyplývá, že vlastnické právo k nabízenému pozemku má Jihomoravský kraj. Pozemek je veden jako ostatní dopravní plocha. Má ho však mít v nájmu společnost Brno Aiport Logistic Park s jednatelem Charlesem de Giraud d’ Agay, kteroužto společnost vlastní Letiště Brno, a. s. Podle rejstříku firem Letiště Brno vlastní společnost BAWDF, s. r. o., a jedním ze společníků je Mueron Jamay Investmens, která je zastoupena jednatelem, jenž sídlí na Kypru.

Složitosti kolem těchto vlastnických a nájemních vztahů slíbil Hašek upřesnit během čtvrtka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Generální ředitel Czechinvestu Ondřej Votruba (vlevo) a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) na briefingu k logistickému centru Amazon v Brně.

O regulérnosti možného převodu pozemku krajem pro Amazon však pochybuje právě pro složitost nájemních struktur například Libor Šťástka, starosta Brna-střed a předseda opozičního zastupitelského klubu ODS.

Onderka věří v terasy

Rada města Brna na svém středečním zasedání vzala na vědomí „harmonogram dokončení změny Územního plánu města Brna pro oblast průmyslové zóny – Černovická terasa“, což umožní projednat změnu územního plánu na dalším zasedání zastupitelstva.

„Hlasování v rámci březnového zasedání ZMB jasně ukázalo, že pouze výrazná menšina zastupitelů říká jasné ne. Pevně věřím, že vypořádání otázky regulativů pro danou oblast bude pádným argumentem pro změnu postoje těch kolegů, kteří se hlasování zdrželi nebo nehlasovali vůbec,” vyjádřil naději pro příští snad už kladné hlasování pro Amazon primátor Roman Onderka.

Sobotka optimistou

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při své středeční návštěvě Vyškova vyjádřil naději, že přes veškerá úskalí se podaří dosáhnout, aby Amazon v Brně investoval.

„Jsem v kontaktu s brněnským primátorem Romanem Onderkou, předpokládám, že se nevzdává, že bude nadále přesvědčovat zastupitele o výhodnosti americké investice,“ prohlásil premiér.

Zdůraznil, že nová pracovní místa, která by Amazon vytvořil, nejsou vůbec k zahození.

„Setkávám se někdy s názory, že to nejsou kvalitní místa. Jenže na jihu Moravy máme několik tisíc lidí bez práce, mnohé se základním, nebo nedokončeným středním vzděláním. Amazon je jednou z možností nabídky práce. Kdyby se tato investice povedla, bude signálem i pro další investory,“ dodal Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám