Hlavní obsah

Alza vytáhla do boje o zákazníka proti polskému Allegru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konkurence mezi tuzemskými e-shopy přitvrdila. Na polském on-line tržišti Allegro, které vstoupilo na český trh v květnu společně s akvizicí Mall a CZC, lze teď pořídit některé zboží z kategorie elektroniky nebo módy levněji. A to až o několik set korun než u konkurenčních e-shopů, jako je Zoot nebo dosud největší internetový obchod Alza.cz. Ten proto v boji o zákazníka netradičně začal vyřizovat reklamace i u zboží konkurentů.

Foto: Profimedia.cz

Prodejna a výdejní místo internetového obchodu Alza.cz v pražských Holešovicích.

Článek

Kupující na souboji velkých hráčů mohou vydělat, přinejmenším dočasně, shodli se analytici.

„Podle mě to zákazníkům v krátkém horizontu pomůže a zesílí to i tlak na snížení cen. Allegro je na poli e-shopů opravdu velký hráč a e-shopy po pandemickém boomu trochu hledají další směr. V delším období však vidím riziko v přílišné koncentraci. Přece jen Allegro vlastní i původně český Mall,“ komentoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Také podle ekonoma Roklen Pavla Peterky prodejci bojují u zákazníka i na úkor svých marží. Riziko to může být v delším horizontu, pokud by se jednomu povedlo konkurenci vytlačit a své pozice takzvaně zabetonovat.

Allegro v Česku spustilo obří online tržiště

Ekonomika

Velká nabídka, ale slabší servis

„Allegro může těžit ze své velikosti, která mu umožňuje dosahovat úspor z rozsahu. Díky tomu nabízí mnoho produktů za mimořádně výhodné ceny. Navíc na českém trhu se jedná o novou značku, která se chce etablovat, proto láká zákazníky na akční nabídky a poskytuje slevy například na dopravu,“ uvedl ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Problémy jsou však zatím v zákaznické podpoře. Zákazníci mohou být překvapeni, že některá e-mailová komunikace může probíhat v polštině a lhůty pro doručení jsou mnohdy delší, než bývá obvyklé,“ podotkl.

Zaběhlé české e-shopy v čele s Alzou jsou podle něj u mnohých produktů dražší, ale mohou nabídnout lepší zákaznickou podporu, doručování či reklamace. Podle Křečka lze očekávat, že všichni hráči se nyní zaměří na svá slabá místa.

Alza začátkem týdne oznámila, že vyřídí reklamace i u zboží nakoupeného u konkurenčních e-shopů Mall a CZC. Argumentovala tím, že to dokáže rychleji. Vzápětí převzetí reklamací zboží Mall i CZC nabídl i další významný tuzemský e-shop s elektronikou Mironet.

Allegro je on-line tržiště, které zprostředkovává prodej zboží z mnoha různých e-shopů. To může přinést výhody v podobě nižší ceny, ale má to svá rizika, nejen v oblasti zmíněné podpory zákazníkům. Podle Deníku N prodejci na Allegru například nabízeli desítky podvodných léků. Firma po upozornění část nabídek stáhla.

Prodejny budoucnosti se neosvědčily. Alza je zavřela

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám