Hlavní obsah

Allegro v Česku spustilo obří online tržiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým internetovým gigantům v oblasti online nakupování (e-commerce), jako jsou Heureka nebo Alza, přibyla konkurence. Na tuzemský trh vstoupil polský gigant Allegro. Společnost, jež v Česku vlastní e-shopy skupiny Mall Group, ve středu spustila českou mutaci jednoho z největších online tržišť v Evropě.

Foto: Allegro

Ilustrační foto

Článek

„Spuštění Allegro.cz je pro nás v rámci naší ambice vytvořit nejoblíbenější e-commerce platformu pro zákazníky i obchodníky celé střední a východní Evropy stěžejním milníkem. Českým obchodníkům tak zároveň poskytujeme příležitost rozšířit své podnikání s podporou důvěryhodného partnera, který do Česka přináší dlouholeté zkušenosti i množství odborných znalostí ze světa e-commerce,“ uvedl Alvise Favara, obchodní ředitel společnosti Allegro.

Při doručování zásilek využije online tržiště kromě služeb Zásilkovny také přepravní společností WE|DO. Doručit zboží tak bude po celém Česku možné do více než 12 tisíc míst. Platby probíhají v českých korunách.

Pro samotné e-shopy ze skupiny Mall Group se nic nemění. Dál budou fungovat samostatně, přičemž jejich zboží bude zároveň nabízeno také na Allegro.cz.

Co je to online tržiště?

  • Platforma, která zprostředkovává nabídku a prodej zboží nebo služeb od mnoha různých prodejců. Oproti běžným e-shopům tedy nabízí mnohem více zboží, a to různých kategorií.
  • „Zatímco v e-shopu nabízí své zboží zpravidla jeden výrobce/podnikatel svým zákazníkům, online tržiště je pouze zprostředkovatelem mezi mnoha prodávajícími a nakupujícími. Jinými slovy, online tržiště poskytuje platformu, prostřednictvím které mohou jiné podniky oslovovat své zákazníky. Typicky se jedná např. o aukční portály či nákupní galerie,“ vysvětluje pojem na svých webových stránkách ministerstvo průmyslu a obchodu.
  • V Česku doposud mnoho online tržišť nenajdeme. Mezi ty nejznámější patří primárně cenový srovnávač Heureka, dále Alza nebo Mall Group, kterou v loňském roce koupila právě polská skupina Allegro.
  • Kromě Allegra na český trh se svým online tržištěm nedávno vstoupil také německý Kaufland.

Obchodníci, kteří chtějí Allegro využít k většímu oslovení potenciálních zákazníků, se na platformě zaregistrují a pravidelně budou hradit poplatek, který je spojený s prodejem zboží prostřednictvím tržiště. Pokud se zaregistrují do konce června, mohou získat z těchto poplatků do konce září 2023 stoprocentní slevu.

„Speciální nabídka umožní obchodníkům na provizních poplatcích ušetřit až 250 000 korun, tedy 50 000 korun měsíčně,“ uvádí Allegro v tiskové zprávě.

Allegro má více než 14 milionů aktivních nakupujících měsíčně. Platforma je kromě češtiny plně lokalizována také v polštině. Od minulého roku je pak mezinárodní doména Allegro.com dostupná v anglickém jazyce také zákazníkům z 22 dalších zemí Evropy, přičemž pro zákazníky mimo Českou republiku a Polsko probíhá platba na tržišti v eurech.

České e-shopy Mall Group kupuje polská společnost Allegro

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám