Hlavní obsah

Akcie v týdnu znovu rostly. V centru pozornosti zejména bankovní tituly

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulé dny se na finančních trzích nesly v duchu pokračující výsledkové sezóny, které dominovalo zveřejnění hospodářských výsledků největších amerických bank. Ty po sobě zanechaly poměrně smíšené dojmy. Ačkoli JP Morgan, Citigroup i Goldman Sachs dokázaly překonat většinové odhady analytiků, reakce na jejich čísla byly rozporuplné.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Akcie v týdnu znovu rostly.

Článek

První výsledky přinesla ve středu americká banka JP Morgan, která skončila v zisku 3,6 mld. dolarů, což bylo o 3 mld. dolarů více, než ve stejném období minulého roku. Bance se dařilo hlavně díky její investiční sekci, která vydělala 1,9 mld. dolarů, zatímco zisky nepříjemně zatížila především divize kreditních karet se ztrátou 700 mld. dolarů.

Akcie JP Morgan i ostatních finančních institucí na zveřejněné výsledky reagovaly vysokým růstem, a to i přesto, že byla ve třetím čtvrtletí banka nucena vytvořit 9,8 mld. dolarů rezerv ke krytí ztrát, z nichž rovných 9 mld. šlo na vrub jejímu úvěrovému portfoliu, které se díky rostoucí nezaměstnanosti a slabé ekonomice stále zhoršuje.

Výsledky Citigroup a investiční banky Goldman Sachs ale obchodníci přijali daleko chladněji. Citigroup skončila se ziskem pouhých 101 mil. dolarů, k čemuž přispěly především vysoké ztráty z úvěrů, které v souhrnu dosáhly 8 mld. dolarů. Díky struktuře svých aktiv a větší orientaci na klasické retailové bankovnictví, je Citigroup daleko více než JP Morgan vystavena rizikům spojených se slabou ekonomikou, což bylo znát i na výsledcích za 3. čtvrtletí.

Úvěrové ztráty rostly proti stejnému období minulého roku o 62 % a dá se čekat, že i do dalších čtvrtletí tato částka zřejmě poroste. Obchodníci zaskočeni výší ztrát proto akcie banky začaly znovu prodávat a tak se jejich hodnota jen ve čtvrtek propadla o 5 %.

Nedařilo se ani akciím Goldman Sachs

Ve zcela opačné pozici než Citigroup je naopak další z velkých bank Goldman Sachs, která se zabývá výhradně investičním bankovnictvím. Ta skončila minulé čtvrtletí se ziskem 3,03 mld. dolarů, čímž hravě překonala většinové odhady analytiků. Naprostá většina tohoto zisku pocházela z obchodování s cennými papíry, které bance vydělalo 10 mld. dolarů. Z toho jen dluhopisová divize skončila se ziskem 6 mld.

Ani takto dobré výsledky však akciím banky v den zveřejnění výsledků k růstu nepomohly, když se obchodníci začali obávat, že by další čtvrtletí mohly být pro banku podstatně horší. Podobné podmínky, jaké na finančních trzích převládaly v minulém čtvrtletí, kdy prudce stoupala cena snad všech finančních aktiv, by se totiž v dalších měsících již nemusely opakovat.

I přes rozporuplné dojmy z výsledků bank, které ještě zdaleka nejsou z problémů venku, si však v minulých dnech akciové indexy ve světě dokázaly připsat další zisky. Pomohly jim totiž i výsledky ostatních firem (Intel, Google, IBM) a tak jen americký index S rostl od pondělí o 2,3 %.

Optimismus mezi obchodníky se projevoval i na ostatních trzích

Rostoucí cena akcií, dostatek likvidity a chuti investovat do rizikovějších cenných papírů, v kombinaci s velmi nízkými úrokovými sazbami na dolarové půjčky, to vše byly hlavní důvody, proč se americká měna v minulém týdnu propadla až na své čtrnáctiměsíční minimum k ceně 1,4970 EUR/USD. Slabý dolar se pak podepsal také na vývoji cen, když jen cena ropy vzrostla o šest dolarů na 76 USD za barel, kde se naposledy pohybovala téměř přesně před rokem.

Také příští týden bude na ekonomická data velmi zajímavý. Vedle hospodářských výsledků společností Apple, Pfizer, Coca Cola, Yahoo!, nebo Wells Fargo, budou zveřejněny také makroekonomické ukazatele, které napoví více o stavu reálné ekonomiky. Sérii nových dat přitom nabídne hlavně Čína, která zveřejní předběžný odhad růstu HDP v třetím čtvrtletí, nebo tempo růstu průmyslové produkce. Z Německa se pak obchodníci dočkají uznávaného indexu podnikatelského klima (IFO) a Spojené státy nabídnou první zářijová čísla z tamního trhu s bydlením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám