Hlavní obsah

Akcie Stock Spirits vstupují na pražskou burzu

Praha

Ve středu zahájí Burza cenných papírů Praha (BCPP) obchodování s novou emisí akcií výrobce nápojů Stock Spirits, jehož součástí je i největší výrobce lihovin v Česku Stock Plzeň-Božkov. Emise bude obchodována na neregulovaném trhu START.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Akcie zahájí obchodování na ceně, která bude stanovena na základě závěrečné ceny prvního obchodního dne na londýnské burze. Od letošního 23. prosince bude emise v rámci pravidelné aktualizace rovněž zařazena do báze indexu PX.

Stock Spirits stanovil cenu akcií pro svůj debut na londýnské burze na 2,35 libry. To ohodnocuje celý podnik na 470 miliónů liber (zhruba 14,3 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

Majoritní akcionář firmy, americký investiční fond Oaktree Capital Management, a současné vedení podniku prodali ve Stock Spirits 55 procent svých akcií. Celkem tak z prodeje získali 206,5 miliónu liber, čímž podíl Oaktree klesl na 38,3 procenta. Firma získala i 52 miliónů liber z prodeje nových akcií. Peníze použije na snížení dluhu.

Na regulovaný trh až po roce a půl

BCPP emisi uvádí na neregulovaný trh, neboť legislativa platná v EU prakticky neumožňuje takzvaný „listing“ společnosti na regulovaný trh bez vědomí emitenta. Emisi bude možné převést na regulovaný trh až po uplynutí lhůty 18 měsíců.

„Stock Spirits jsme se rozhodli obchodovat na pražské burze, protože mezi lokálními investory je po emisi poptávka a (investoři) chtějí mít možnost obchodovat ji v korunách. Snažili jsme se najít způsob, jak obchodování lokálním investorům zprostředkovat i za cenu toho, že nebude od prvního dne obchodována v rámci regulovaného trhu, ale pouze na trhu neregulovaném,“ uvedl generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Skupina Stock Spirits je největším výrobcem značkových alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě a největším producentem vodky v Polsku a České republice. Vlastní celkem 25 značek, mezi jinými Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limoncè anebo GranGala. Firma je zároveň distributorem široké škály značek jiných producentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám