Hlavní obsah

Akcie O2 a Monety po zprávě o úmrtí Kellnera klesají

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akcie spojené se jménem tragicky zahynulého nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v pondělí dopoledne na pražské burze klesají. Akcie O2 ze skupiny PPF v 11.05 odepisovaly 1,15 procenta na 258 korun za kus. Cenné papíry Monety Money Bank, kde má PPF získat čtvrtinový podíl, ztrácely ve stejnou dobu 2,77 procenta na 80,60 koruny za kus.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu akcií Monety

Článek

„Společnost PPF je významným akcionářem Monety. O dalším vývoji rozhodnou akcionáři na valné hromadě v dubnu. V tuto chvíli nám nepřísluší celou věc jakýmkoliv způsobem dále komentovat,” sdělila agentuře ČTK mluvčí Monety Zuzana Filipová.

„Pro O2 je tato smutná zpráva příliš čerstvá a v současnosti se k ní nebude nijak vyjadřovat,” doplnil pro agenturu ředitel komunikace Hany Farghali.

Podle hlavního ekonoma Natland z aktuálního poklesu nelze nic vyvozovat. „Počáteční pokles akcií na burze, který sledujeme, je vždy dán jen zbrklou reakcí na nejistotu, nikoli věcnou evaluací reálné situace,” řekl Novinkám.

Pokles není tak výrazný

Pokles není ani v celkovém kontextu nijak výrazný. Moneta ještě čtvrteční obchodování zavírala na kurzu 80,50 koruny za kus. Týden potom končila na svém 52týdenním maximu 82,90 koruny za akcii. Na 52týdenním minimu byla 14. května, kdy jedna akcie vycházela na 48,25 koruny.

I akcie O2 se v březnu dostaly na 52týdenní maximum. Ve čtvrtek 18. března zavíraly na kurzu 263,50 za kus. Svého 52týdenního minima cenné papíry dosáhly 7. dubna loňského roku, kdy zavíraly na hodnotě 203 koruny za kus.

Kellnerova PPF do O2 vstoupila v roce 2013, kdy odkoupila 66procentní podíl ve společnosti Telefónica O2. Následně svůj podíl navýšila na 83 procent. Aktuálně vlastní přibližně 80 procent akcií O2 Czech Republic a je stoprocentním vlastníkem infrastrukturní společnosti CETIN.

Neuvěřitelná tragédie, kondolují politici Kellnerově rodině

Domácí

V posledních týdnech je velkým tématem transakce, kdy má PPF prostřednictvím společnosti Tanemo dosáhnout více než 28procentního podílu v dalším finančním ústavu Moneta Money Bank. PPF v této oblasti patří také finanční ústav Air bank, poskytovatel spotřebitelských půjček Home Credit a platforma pro P2P půjčky Benxy (Zonky).

O tragické smrti Petra Kellnera v pondělí ráno SELČ informovala americká média AP a The New York Times. Při nehodě vrtulníku v sobotu zahynulo pět lidí, včetně Kellnera. Tragická událost se stala přibližně 80 kilometrů východně od města Anchorage.

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,” řekla k jeho úmrtí mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

Reklama

Výběr článků

Načítám