Hlavní obsah

Neuvěřitelná tragédie, kondolují politici Kellnerově rodině

• Aktualizováno
Novinky, jas

K úmrtí podnikatele Petra Kellnera, který byl z pozice zakladatele skupiny PPF nejbohatším Čechem, se vyjadřují politici. Vedle kondolencí rodině připomínají Kellnerovy obchodní úspěchy i zapojení do charitativních projektů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Kellner na snímku z 23. srpna 2020.

Článek

„Neuvěřitelná tragédie. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé rodině Petra Kellnera,” uvedl na Twitteru premiér Andrej Babiš.

K úmrtí se prostřednictvím mluvčího vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Prezident republiky si velice vážil Petra Kellnera pro jeho podnikatelské úspěchy a nesmírně lituje jeho tragické smrti,” uvedl Jiří Ovčáček.

Bývalý prezident Václav Klaus označil Kellnera za „symbol úspěchu českého kapitalismu po roce 1989” vzešlý z tvrdé práce a podnikatelského talentu. „Petr Kellner patřil k těm, o nichž můžeme říci, že se zasloužili o naši zemi,” uvedl Klaus.

Exprezident připomněl podporu, kterou PPF poskytla Institutu Václava Klause i Kellnerovu společenskou odpovědnost.

Předseda ODS Petr Fiala připomněl, že Kellner zůstal coby mimořádně úspěšný podnikatel úzce spojen s Českou republikou.

„Sám vím, jak je život zde na zemi křehký a pomíjivý,” připomněl lidovecký poslanec Marek Výborný, který před časem nečekaně ovdověl. Podobně jako další i on kondoloval rodině.

„Zpráva o úmrtí Petra Kellnera mě velmi zasáhla. Před rokem byl jedním z prvních podnikatelů, který pomáhal ČR v těžké situaci na začátku pandemie,” připomněl předseda ČSSD Jan Hamáček, který podobně jako další vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým.

Jak nejbohatší Čech Petr Kellner ovládal klíčové firmy v Česku

Ekonomika

Poslankyně Pirátů Olga Richterová v prvotní reakci na Kellnerovo úmrtí poněkud netaktně konstatovala, že „peníze nejsou zdaleka vše”. Za formulaci se obratem omluvila a tweet smazala.

„Myslím na to, jak jsme všichni křehcí a smrtelní. Před chvilkou jsem napsala nevhodnou formulaci. Toto mělo být jádro,” uvedla následně v kondolenci.

„Modlím se za Petra Kellnera a jeho rodinu a děkuji za vše dobré, co dokázal. Byl to velmi tvrdý a často nesmlouvavý byznysmen, ale s velkým srdcem,” připomněl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Vzpomínku na podnikatele přidal i další europoslanec, Alexandr Vondra (ODS). „Je mi smutno. S Petrem Kellnerem jsem se potkal jen 2x, už je to dávno. Ale byl pro mě úžasným zosobněním toho, co je možné dokázat ve svobodné zemi. Z České Lípy až na vrchol moderního a globálního kapitalismu. Žil i zemřel jako chlap. RIP, ” napsal na Twitteru.

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám