Hlavní obsah

Akcie Erste Bank nad 4000 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie ve středu po odpoledním zvýšení výkonu znovu posílily. Středem zájmu investorů byly znovu akcie peněžních ústavů Erste Bank a Komerční banky, kterým patřil pritmát v objemu obchodů. Celkový objem obchodů s akciemi dosáhl 2,3 miliardy korun.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Hodinu a půl trvající program pro malé i velké návštěvníky tradičně uspořádal spolek Felicitas a Plzeňský kraj.

Článek

"Akcie Erste Bank diktovaly směr a tempo již druhý den," uvedl Roman Koděra na internetových stránkách Patrie Finance. V úterý přidaly 5,50 procenta a uzavřely na 4087 Kč. Euforie investorů se přenesla alespoň krátce i na Komerční banku, která zpevnila o 1,67 procenta na 3101 Kč.

Růst se prosadil také u Českých radiokomunikací. Ty posílily o 2,79 procenta na 504 Kč, Unipetrol pak o 1,40 procenta na 63,07 Kč. Přes velký objem obchodů oslabil Český Telecom, a to o 1,11 procenta na 319,30 Kč.

Podobný vývoj měly také cenné papíry Philip Morris, které ztratily 2,26 procenta a uzavřely na 20 158 Kč. Inzerát s pozvánkou na valnou hromadu firma ještě nezveřejnila, spekulací o výši zisku a možné dividendě je však již mnoho. Podle Libora Vinkláta z České spořitelny by mohla možná činit 1600 Kč, překvapení však nejsou vyloučena. Index PX 50 ve středu vzrostl o 1,12 procenta na 813,2 bodu.

Evropské akcie kolísaly

Evropské akcie ve středu silně kolísaly a po dobrém začátku se odpoledne vydaly na většině velkých burz k červeným číslům. Šéf ECB Trichet překvapil trh prognózou, podle které, pokud nevzroste utrácení spotřebitelů, ekonomický růst nenaplní dosavadní očekávání. Trh to pochopil jako signál pro možné snížení úrokových sazeb. Euro v průběhu dne oslabilo vůči dolaru na úroveň 1,218 dolaru za euro.

Největší růst kursu zaznamenal německý obchodní řetězec Metro, který v ČR vlastní hypermarkety Makro. Jeho akcie posílily o 3,4 procenta po zveřejnění dobrých hospodářských výsledků za loňský rok.

Největší světová ocelárna Arcelor vydá své vlastní akcie na americkém akciovém trhu. Nabídne je ve formě amerických depozitních certifikátů (ADR) a již požádala o souhlas americkou Komisi pro cenné papíry (SEC). Ta s požadavkem ocelárny souhlasí. Arcelor vznikl v roce 2002 sloučením lucemburské společnosti Arbed, španělské Acelaria a francouzské Usinor. Akcie bude možné v USA kupovat od 15. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám