Hlavní obsah

Pražská burza padá. Táhne ji dolů dohoda o zdanění letošních mimořádných zisků

Akcie energetické skupiny ČEZ a bank ve středu dopoledne prudce oslabily v reakci na informace, že vládní koalice chce už dříve ohlášenou daň z mimořádných zisků zavést i pro letošní rok. Pokles zaznamenal také index Pražské burzy, který po jedenácté hodině odepisoval 2,4 procenta.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Akcie ČEZu zaznamenaly ve stejnou dobu propad o 5,5 procenta. Hodnota jedné akcie se tak oproti úterý dostala ze 770 Kč na 730 Kč.

Z bankovního sektoru výrazněji propadly akcie Erste, a to o 3,2 procenta. Komerční banka odepsala 2,8 procenta, Moneta Money Bank 1,6 procenta.

Na tom, že by připravovaná daň z mimořádných zisků měla platit i pro letošní rok, se lídři koaličních stran dohodli v úterý večer, ve středu dopoledne to řekl novinářům šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka.

Podle původního návrhu měla daň platit pro roky 2023 až 2025. Chystanou daň z mimořádných zisků by měly platit energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky.

Akcie ČEZu po oznámení mimořádného zdanění výrazně padají

Ekonomika

Propad ČEZu na burze se táhne už delší dobu. Jen za poslední měsíc ztratily akcie téměř čtvrtinu své hodnoty. Důvodem je konkrétní podoba takzvané windfall tax neboli daně z neočekávaných zisků, která se kromě bankovních a petrolejářských společností týká také energetických firem, tedy i ČEZu.

Kromě windfall tax navíc bude na ČEZ uvalena ještě druhá daň. Ta se týká celoevropské dohody ohledně zastropování cen výrobců elektřiny, kdy se jim bude brát zisk nad 180 eur (4420 Kč) za megawatthodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám