Hlavní obsah

Akcie budou výrazně padat i v příštím roce, předpovídá Wall Street

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední investiční banky z Wall Street predikují v příštím roce další výrazný pád akcií. Analytici Morgan Stanley a Bank of America odhadují, že hlavní americký index S&P 500 může klesnout až o 24 procent. Hlavním příčinou je recese. Informoval o tom server Business Insider.

Foto: Profimedia.cz

Obchodníci s akciemi na newyorské burze.

Článek

S válkou na Ukrajině a vysokou inflací letos přišel po letech vysokého růstu výrazný útlum a z býčího trhu se stal trh medvědí.

Index S&P 500, jenž tvoří pětistovka největších amerických firem, se v říjnu dostal pod úroveň 3600 bodů, a od začátku roku tak odepisoval bezmála 26 procent.

V listopadu se ale trhy v naději na lepší zítřky (možné dosažení inflačního vrcholu a s tím spojená možnost mírnějšího zvyšování úrokových sazeb) otřepaly a velké ztráty částečně umazaly. Aktuálně je tak S&P 500 oproti začátku roku ve ztrátě 15 procent.

Nicméně podle analytiků předních amerických bank nebude mít listopadový návrat býčího trhu dlouhého trvání a v příštím roce dojde k opětovnému výraznému propadu.

Akcie ve světě v listopadu pokračovaly v růstu, za celý rok ztrácejí

Ekonomika

„Měli byste očekávat, že S&P 500 bude mezi 3000 a 3300 body, pravděpodobně v prvních čtyřech měsících příštího roku,“ řekl minulý týden pro NBC hlavní akciový analytik Morgan Stanley Mike Wilson.

Pokud by se jeho predikce skutečně naplnila, znamenalo by to přibližně čtvrtinový pokles oproti současným hodnotám.

Wilson očekává, že obavy z recese přimějí velké veřejně obchodované společnosti ke snížení svých cílů v oblasti zisku, což akcie udrží v medvědím trhu, kde strávily i většinu letošního roku.

„Medvědí trh neskončil. Budeme mít výrazně nižší minima, pokud je naše prognóza ohledně zisků správná,“ dodal.

Býčí a medvědí trh

Býčí trh (bull market) je období dlouhodobějšího růstu na akciových trzích, které obvykle nastává ve chvílích, kdy se ekonomice daří. Za býčí trh se obecně považuje moment, kdy cena naroste o 20 procent od předchozího minima.

Medvědí trh (bear market) je naopak období, kdy je na trhu zaznamenáván cenový pokles. Za medvědí trh se považuje, když pokles činí nejméně 20 procent oproti poslednímu maximu na trhu.

Stejný názor ohledně 24procentního poklesu S&P 500 sdílí také Bank of America, podle které budou trhy v příštím roce „zpustošené“ recesí.

Banka svůj odhad staví na tom, že hned v prvním čtvrtletí příštího roku klesne růst americké ekonomiky o 0,4 procenta, což by mělo na akcie negativní vliv, neboť společnosti budou reagovat úpravou svých výhledů, co se týče zisku.

„Myslíme si, že trh by mohl klesnout až na 3000 bodů na základě řady ukazatelů. Čelíme řadě rizik a recese se rozvíjí,“ řekla Savita Subramanianová, hlavní akciová analytička banky.

Deutsche Bank: Pád až v polovině roku

Také německá Deutsche Bank ve své předpovědi pro rok 2023 mluví o prudkém poklesu nejen amerických, ale i světových akcií. Na rozdíl od Morgan Stanley a Bank of America ale očekává, že pokles amerických akcií nastane až v polovině roku, nikoliv v prvních měsících.

Konkrétně předpovídá, že S&P 500 v prvním pololetí vzroste až na 4500 bodů, ve třetím čtvrtletí se ale propadne o více než 25 procent, a to kvůli zpřísnění měnové politiky ze strany centrální banky (Fed), jež nasměruje ekonomiku do úplné recese.

Všechny tři zmíněné banky zároveň ve své predikci uvedly, že ke konci příštího roku čekají odraz k růstu.

Podle Morgan Stanley by se mohl S&P 500 na konci roku 2023 pohybovat kolem 3900 bodů, Bank of America cílí na rovné 4000 a Deutsche Bank dokonce na 4500 bodů.

Globální zpomalení ekonomiky příští rok nejvíce zasáhne Evropu, uvádí OECD

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám