Hlavní obsah

Akcie Boeingu po havárii jeho letadla ztrácely 11 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie amerického výrobce letecké techniky Boeing výrazně ztrácejí, ještě před zahájením oficiálního obchodování v pondělí odepisovaly kolem 11 procent. Reagují tak na havárii nového stroje Boeing 737 MAX 8 a hlavně na zprávu, že Etiopie, Indonésie a Čína leteckým společnostem nařídily, aby provoz letadel tohoto typu pozastavily. Jde o druhou havárii tohoto modelu za méně než půl roku.

Foto: Jason Redmond, Reuters

Boeing 737 MAX 8

Článek

Po otevření burzy v New Yorku akcie Boeingu část ztrát odmazaly, stále ale odepisovaly kolem sedmi procent.

„U akcií Boeing očekáváme vyšší volatilitu (kolísání)," uvedli analytici společnosti Morgan Stanley. „Přestože je brzy vyvozovat závěry, mohou zde být obavy z narušení bezpečnosti, výroby nebo z odstavení z provozu. Toto vše by ale mělo být v delším horizontu zvládnutelné," dodali.

Někteří experti se již nyní domnívají, že se prodeje modelu Boeing 737 MAX 8 propadnou, uvedly v pondělí stanice BBC a CNN.

Foto: Amr Dalsh, Reuters

Archivní záběr Boeingu 737-800 aerolinek Ethiopian Airlines

I po výrazném aktuálním zlevnění jsou z dlouhodobějšího pohledu akcie Boeingu stále vysoko. Za poslední tři roky totiž zdražily zhruba o 200 procent a na konci února se dostaly na rekordních 446 dolarů.

Boeing 737 MAX 8 letecké společnosti Ethiopian Airlines se v neděli zřítil několik minut po startu z Addis Abeby. Havárii nepřežilo všech 157 lidí na palubě. Loni v říjnu stejný typ letadla společnosti Lion Air se 189 lidmi na palubě havaroval krátce po startu z letiště v indonéské Jakartě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky zříceného etiopského letadla a odnášejí obětiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám