Hlavní obsah

Agrofert vstoupí na chorvatský trh

Skupina Agrofert se dohodla na převzetí 70 procent chorvatského zemědělského podniku Agronom, píše tamní tisk. Cena nebyla zveřejněna. Zbylých 30 procent chorvatské firmy má zůstat ve vlastnictví jejího zakladatele Darka Aračiče. Na transakci upozornil server IHNED.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Jde o první akvizici Agrofertu, který spadá do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), na chorvatském trhu. Podle serveru je to také první významná zahraniční expanze Agrofertu od Babišova vstupu do vlády.

Transakce představuje přímý vstup Agrofertu na chorvatský trh se zemědělskými produkty a zároveň jde o první Babišovu kapitálovou investici v Chorvatsku, napsal dnes chorvatský deník Jutarnji list. „Rozšíření našich aktivit na další země jihovýchodní Evropy je už nějakou dobu důležitou součástí naší strategie rozvoje. Kapitálový vstup do Agronomu je skvělý začátek naší přímé přítomnosti v Chorvatsku," citoval deník člena představenstva Agrofertu Libora Němečka.

Česko testuje Evropskou komisi. Žádá o proplacení dotací pro firmu z Agrofertu

Ekonomika

Transakci podle deníku musí schválit antimonopolní úřad v Chorvatsku a některých dalších zemích. Hospodářským novinám (HN) ji potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Agronom je podle něj jednou z největších společností působících v chorvatském zemědělství, provozuje vlastní prvovýrobu, působí v zemědělském zásobování a nákupu, obchoduje se zemědělskými výrobky, komoditami a technikou. „Strany se dohodly, že v tuto chvíli nebudou zveřejňovat k transakci další podrobnosti," dodal mluvčí.

Obchod podle serveru IHNED.cz počítá se setrváním Aračiče v čele firmy Agronom ještě pět let. Firma prodává zemědělské produkty i techniku od roku 1996. Loni měla obrat zhruba 800 milionů kun (asi 2,7 miliardy korun), Aračić plánuje s českým investorem dostat obrat přes miliardu kun.

Kauzu Babišova střetu zájmů převzal evropský žalobce

Evropa

Agrofert je podle tržeb výrazně větší než Agronom. Výsledky za rok 2020 ještě český holding nezveřejnil, v roce 2019 konsolidované tržby činily 162 miliard korun a konsolidovaný zisk téměř 4,8 miliardy Kč. V minulosti se Agrofert zajímal o polostátního chorvatského výrobce hnojiv Petrokemija.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám