Hlavní obsah

„A víc nám to chutná.“ Silný zlotý zdražuje Čechům nákupy v Polsku, i tak se pořád vyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkými obavami vyhlížejí lidé v Česku rok 2024 v souvislosti s tím, že ceny potravin i přes pokles daně z přidané hodnoty vzrostou. Navíc nákupy v Polsku, kam se kvůli české drahotě naučili jezdit, už také nejsou tak výhodné, jako byly. Nicméně pořád se některé věci ještě vyplatí v polských obchodech a na tržnici zakoupit. Navíc lidé upozorňují na to, že nakupují v Polsku i proto, že jsou výrobky kvalitnější.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Z polských obchodů je mezi Čechy oblíbený také Auchan v Ratiboři

Článek

„No po pravdě už do Polska nejezdíme tak často, jak jsme jezdili. Kurz polského zlotého už není tak výhodný. Dnes jsme byli nakupovat v Ratiboři v Auchanu, platil jsem kartou a moje banka má dnes kurz přes 5,88 korun. Ještě nedávno se to pohybovalo těsně nad pěti korunami,“ svěřil se Novinkám Radim Hlavinka z Ostravy-Poruby.

Dodal, že dalším důvodem, proč už tak často nejezdí do Polska na nákupy, je i to, že benzin už stojí tak jako v Česku. „Někde je i dražší,“ konstatoval muž. V Ratiboři byl se ženou a dcerou nakoupit hlavně máslo, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, ořechy, mouku, cukr, těstoviny, rýži a pečivo. „A taky jsme koupili něco pro naši kočku a psa. A taky zimní bundy a boty. Tyhle věci v Polsku ještě vyjdou levněji než u nás,“ konstatoval.

Také Dagmar Jurkovcová z Ostravy nebyla v Polsku už měsíc nakupovat. „Byli jsme nemocní, ale také už to prostě nevyjde tak dobře jako třeba na jaře. I u nich se zdražilo a navíc šel nahoru kurz zlotého. Sestra už tam teď jezdí hlavně nakoupit cigarety,“ popisovala ostravská seniorka.

Většinu trhu s potravinami ovládají oligopoly, říká analytik

Ekonomika

Výhodný nákup cigaret v Polsku potvrdili i další lidé. „Trošku se to zdražilo, ale pořád to na krabičku dělá kolem čtyřiceti až padesáti korun. To je opravdu hodně velký rozdíl,“ vysvětloval například Jiří Němeček, který stále nedá dopustit na polskou tržnici. „Tam to sice taky šlo lehce nahoru, ale pořád tam seženete vše levněji než u nás a více nám to chutná,“ zdůraznil.

Lidé jdou po slevách

Další lidé z Moravskoslezského kraje, kterých se redakce ptala na nákupy v Polsku, sdělili, že jezdí méně často a většinou si na internetu dohledají slevy v obchodech, aby věděli, kam vyrazit.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Češi rádi jezdí nakupovat na tržnici do polského Zabelkowa.

„Využíváme různé slevové karty a mobilní aplikace od polských marketů nebo sledujeme polské weby jako Ceneo a Blix. Tam se dají srovnávat ceny potravin a dalších věcí v polských obchodech. Funguje to podobně jako třeba u nás Heureka či Kupi,“ upozorňovali.

Někteří však do Polska jezdí stále stejně, i přes zvýšený kurz zlotého a zdražení potravin.

Oceňují kvalitu polských výrobků

„Jezdíme sem nakupovat přes 15 let. Nedáme na Polsko dopustit. Máme to tak v celé rodině. Takže věřím, že budeme jezdit i nadále. Nejde jen o levnější věci, ale i o kvalitu. Jsme s polskými výrobky spokojeni,“ vysvětlil Tomáš Macháček z Opavy.

„Stále jezdíme rádi nakupovat do Biedronky. Není to jen o tom, že nás to ještě pořád vyjde levněji, ale prostě nám polské výrobky chutnají. Připadají nám kvalitnější, například pečivo,“ vysvětlovala zase mladá maminka z Ostravy Veronika Macejková.

Spokojený s kvalitou je i její manžel a další členové rodiny. „Naposledy jsme byli v Biedronce za Olzou, tady mám ještě schovaný účet,“ ukazovala Macejková s tím, že do Polska budou jezdit nakupovat i nadále. „Nakoupili jsme tam například 500 gramů másla za 13,99 zlotých. Vzali jsme čtyři. Taky sýry, pečivo, kakao, věci z drogérie, ale taky třeba wafle,“ usmívala se spokojeně mladá žena. Celkem zaplatili 751,91 zlotého.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ovoce v polské Biedronce

Poláci žasnou nad českými cenami. Nedivíme se, že ti chudáci nakupují u nás

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám