Hlavní obsah

Zvládli jsme to, víc sypačů není potřeba, zhodnotil Ťok víkendové přívaly sněhu

Novinky, zpe
Praha

Přívaly sněhu, které o víkendu zasáhly Česko, jsme zvládli, prohlásil při příchodu na jednání vlády ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Více sypačů podle něj není potřeba. O tom, že by se mělo nakoupit víc techniky, mluvil o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok (vlevo) navštívil 3. ledna 2019 společně s generálním ředitelem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Janem Kroupou (vpravo) opravovaný úsek dálnice D1 u Humpolce. Archivní foto.

Článek

O víkendu v Čechách vydatně sněžilo, v Kladně dokonce vyhlásili kalamitní stav. „Na rozdíl od pana premiéra si nemyslím, že bychom nezvládli ty přívaly sněhu. Samozřejmě tam, kde ho napadlo hodně, to chvíli trvalo. V zákoně máme lhůty, ve kterých máme zprůjezdnit komunikace, a určitě jsme je dodrželi,“ řekl v pondělí Ťok.

Řekl, že počet sypačů je dostatečný. „Je potřeba si uvědomit, že je nějaká ekonomika. Obávám se, že kdybychom teď zvýšili počet sypačů, tak by nám někdo říkal, že pak tři sta dnů leží ve skladu a nemají využití,“ uvedl ministr.

Ministr zároveň dodal, že po konci zimní sezóny je připraven zadat analýzu, jestli jsou sypače v krajích využívány efektivně.

Letecké záběry zasněžené PrahyVideo: aktu.cz

Jako příklad uvedl britské letiště Heathrow. „To nemá jediný pluh a mechanismus, který odstraňuje sníh. Když tam napadne sníh, tak počkají, až odtaje, a pak lítají,“ prohlásil Ťok.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněžení na západě Čech Video: Patrik Biskup, Právo

Reagoval tak na kritiku premiéra Babiše. Ten si v rozhovoru pro Blesk rýpnul do Ředitelství silnic a dálnic i do Ťoka. „Já bych hned volal tomu Kroupovi (ředitel ŘSD Jan Kroupa, pozn. redakce), kde má ty sypače,“ řekl Babiš.

Podivil se nad tím, že i když se o hustém sněžení vědělo předem, řada silnic zůstala „bílá“. „Údajně je 150 sypačů v terénu. No tak jestli to nestačí, tak je musíme asi nakoupit,“ konstatoval Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám