Hlavní obsah

Zrušení lustrací Sněmovnou neprošlo

ČTK, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunističtí poslanci opět neuspěli se snahou o zrušení lustračních zákonů, které zabraňují lidem aktivně působícím za minulého režimu v KSČ, StB a Lidových milicích zastávat vysoké funkce ve státní správě. Proti návrhu se postavilo 112 poslanců a pro zrušení zákonů hlasovalo 48 poslanců, když komunisty doplnili jednotlivci z ČSSD.

Článek

Sněmovna komunistický návrh zamítla hned v prvním čtení. Lustrační zákony tak budou platit i nadále.

Dnešní rozhodnutí poslanců navíc odstraní jednu z příčin napětí ve vládní koalici. Její pravicové členy znervózňovalo, že návrh zrušit lustrační zákony podporuje mnoho sociálních demokratů. Zejména unionisté varovali, že podpoří-li ČSSD návrh komunistů zrušit lustrace, bude to mít negativní dopad na další fungování koalice. Část ČSSD dnes sice komunisty podpořila, ale na prosazení jejich návrhu to nestačilo. Předseda unie Petr Mareš byl po dnešním rozhodnutí dolní komory spokojen.

Poslanci ODS, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU varovali, že zrušení lustračních zákonů by funkcionářům předlistopadové komunistické strany a důstojníkům a spolupracovníkům Státní bezpečnosti otevřelo cestu do vysokých funkcí ve státní správě. Poslanec za ODS Jan Klas ovšem upozornil, že lustrační zákony nejsou v praxi dodržovány. Konkrétní případ neuvedl. Známá je ale třeba dva roky stará aféra, kdy ministerstvo vnitra přiznalo existenci více než 100 falešných lustračních osvědčení.

Dostál: Lustrační zákony legitimizují princip kolektivní viny

Lidovec Josef Janeček obvinil komunisty, že se pokoušejí ohrozit základy demokratického státu. Unionistka Hana Marvanová označila lustrační zákony za důležitý symbol odporu proti komunistickému režimu. V této souvislosti upozornila, že ani 14 let po sametové revoluci se nedaří postihovat konkrétní viníky komunistických zločinů. Naopak místopředseda sněmovny za KSČM Vojtěch Filip označil lustrační zákony za nadbytečné. Jsou podle něj také v rozporu s mezinárodními úmluvami, jež se týkají lidských práv.

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) připomněl, že sám patřil mezi lidi, které komunistický režim pronásledoval. Současně ale uvedl, že lustrační zákony legitimizují princip kolektivní viny a o lidech říkají jen to, "že pan XY nemůže být ředitelem pošty, protože je v nějakém seznamu". Filip k rozhodnutí Sněmovny ČTK řekl, že poslanci bohužel hlasovali ideologicky.

Zaslechli jsme ve Sněmovně
PAVEL DOSTÁL (ČSSD): Já vám řeknu obludnost tohoto lustračního zákona. Alexander Dubček mohl být předsedou Federálního shromáždění, ale podle tohoto zákona nemohl být vedoucím pošty. Toto je skutečnost tohoto zákona. A to mi na tom zákoně vadí.
.....::::::.....
PETR BRATSKÝ (ODS): Budu velice stručný. Zazněl tady terminus technicus - princip kolektivní viny. V justici známe ještě jeden, a ten bych vám chtěl připomenout. Říká se mu organizovaný zločin.
.....::::::.....
MIROSLAVA NĚMCOVÁ (ODS): My, členové demokratických stran děláme jednu zásadní chybu. Všechny problémy současnosti, všechny problémy uplynulých 13 let, posuzujeme z hlediska boje mezi námi samými, mezi stranami demokratického spektra. Potom se divíme, že narůstají hlasy pro komunistickou stranu. Divíme se, že se lidé nepamatují, co vše se v té době dělo. Divíme se, že mladá generace je dezorientována a nalézá opět tu sladkou vábničku v hlasech protagonistů této politické strany.
.....::::::.....
ZUZKA RUJBROVÁ (KSČM): Ráda bych vzkázala paní místopředsedkyni, že růst volebních preferencí KSČM není ovlivněn tím, že by si lidé nepamatovali to, co bylo před rokem 1989. Možná je tomu právě naopak, možná si pamatují, co bylo po roce 1989.
.....::::::.....
JOSEF JANEČEK (KDU-ČSL): Zarazilo mě, že místopředseda Sněmovny a reprezentant KSČM se zúčastnil oslav nedožitého 90. narození Gustáva Husáka, tedy reprezentanta režimu, ve kterém byly desetitisíce našich dětí vyházeny ze škol, ze zaměstnání, další stovky byly zavírány do vězení.
.....::::::.....
VOJTĚCH FILIP (KSČM): Ano, účastnil jsem se položení květin k nedožitým narozeninám pana Gustáva Husáka v Bratislavě spolu s představiteli celé slovenské politické scény, včetně Křesťanského demokratického hnutí... Na rozdíl od jiných stran pan Gustáv Husák alespoň udržel československý stát pohromadě.
.....::::::.....
VLADIMÍR ŘÍHA (KDU-ČSL): Je velmi obtížné rozumět si, jestliže pod jedněmi slovy vnímáme různý obsah.
Zaznamenaly parlamentní zpravodajky deníku PRÁVO

Anketa

Mají podle vás zůstat lustrační zákony v platnosti?
ano
61,4 %
ne
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám