Hlavní obsah

Zrada v Praze? Kecy, říká Schwarzenberg ke krizi v koalici

Právo, Oldřich Danda

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se nedomnívá, že by jeho strana v Praze zradila ODS. Osočování ze zrady chápe jako součást předvolebního boje. Podle něj se TOP 09 nechystá zavést rozbroje i do vlády. Schwarzenberg to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Cítíte se jako zrádce? Občanští demokraté tvrdí, že je TOP 09 v Praze zradila.

To jsou kecy. Máme necelý rok k příštím volbám a začíná předvolební boj. Pan premiér je poněkud nervózní, což v jeho situaci chápu. Tak na nás začíná útočit, že dochází ke spikleneckým setkáním, že Kalousek, já a Hudeček (zastupující primátor) jsme se spikli proti primátorovi.

To je nesmysl. Ve skutečnosti to je tak, že respektuju, že naši zastupitelé byli zvoleni v Praze a my do parlamentu. Princip subsidiarity jsem vždy považoval v politice za rozumný, a proto se do jiných rozhodnutí nemíchám. Hudeček a spol. dospěli k závěru, že to už s ODS nejde, poněvadž nejde pohnout s problémy slavného tunelu Blanka nebo dopravního podniku. A je na nich, aby o tom rozhodli.

Premiér Nečas i exprimátor Svoboda řekli, že je od vás nefér, když vám Svoboda pomáhal v prezidentské kampani a vy jste se ho v Praze slovem nezastal.

V době, kdy se to v Praze odehrálo, jsem objížděl Arabský poloostrov, a také mají oba na mě číslo, takže kdyby mě potřebovali, tak mě mohli zavolat.

Premiér se obává, že budete chtít zanést rozbroje i do vlády a že budete chtít vyvolat předčasné volby. Má se obávat podobného scénáře?

Já se takového scénáře nebojím, protože ho nechystáme.

Z čeho podle vás jeho obavy vycházejí?

Když je někdo podělaný, tak já mu nemohu pomoci. S tím se musí vypořádat sám.

Situace ve vládě je napjatá. Nečas se s Kalouskem špičkují. Když ministr zpochybnil dostavbu Temelína z hlediska efektivity, tak premiér o něm řekl, že se chová jako účetní, a ne jako státník. Jak se vám to líbí?

Ministr financí, který by nedbal o návratnost tak obrovské investice, by měl ihned odstoupit.

To je úkol ministra financí, aby hlídal státní pokladnu. My stojíme před dilematem, které je nutno vyslovit a promyslet.

Já jsem se vždy zastával jaderných elektráren v České republice, ale když slyším požadavek ČEZ, že budou muset zvýšit cenu energie, aby vůbec dokázali Temelín ufinancovat, tak musím pamatovat na český průmysl. Není možné, jako vysoce průmyslová země, abychom měli vyšší ceny energie než naši sousedé.

Půjde v takovéto napjaté atmosféře udělat tak důležité rozhodnutí, jakým dostavba Temelína bezesporu je?

Doufám, že se nálada alespoň trochu zklidní, abychom mohli v klidu věcně diskutovat, a ne si navzájem křivdit a napadat se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám