Článek
„Vysadili jsme ji kvůli burčáku. Nejenom, že se na něj výborně hodí, ale je to mimořádně ranná odrůda,“ vysvětluje ředitel rodinného vinařství Chateau Valtice David Šťastný.
Sazenice této odrůdy si vinařství dovezlo z Maďarska. I když část vinohradů poškodily jarní mrazy, kvalita hroznů je podle Šťastného výborná. „Vysadili jsme tady zhruba 500 keřů a budeme ještě přidávat. O burčák je velký zájem, už teď se nás lidé ptají, kdy bude. Prostě jak se říká, u nás na Moravě, máme čtyři roční období, jaro, léto, burčák a zima,“ směje se vinař.
Augustovskij je nejrychleji dozrávající odrůdou. Z hroznů je první burčák.
Burčák je částečně zkvašený mošt a podle zákona jej lze vyrobit jen z tuzemských hroznů. Obchodníci ho mohou začít prodávat od 1. srpna.
Vinaři, kteří pěstují běžné odrůdy, začnou se sběrem hroznů na burčák nejdřív za dva týdny, což je později než vloni. Dozrávání hroznů je totiž letos oproti loňsku opožděné. „Vegetační období začalo letos později a během roku to příroda nedohnala, protože počasí je průměrné,“ říká vinař Petr Mikulica z Velkých Pavlovic.
Letošní rok je ale podle něj normální. „Dřív bývalo přesně takové léto, jako je to letošní. Předešlé dva roky byly, co se týká počasí extrémně rychlé a horké. Všechno bylo o dva týdny dopředu,“ myslí si Mikulica.
Nejlepší burčák je podle Mikulici z vyzrálých pozdních hroznů. Z obchodního hlediska to ale není ideální. O burčák je největší zájem brzy v září, což u Mikuliců stihnou. Hrozny rannějších odrůd jako jsou Solaris, Müller Thurgau a Muškát moravský začnou sbírat zhruba za tři týdny. Na burčák půjde asi jedna čtvrtina úrody.
Našich hroznů je do burčáku škoda
Jsou ale i vinaři, kteří burčák vůbec nenabízí. „Vzhledem k tomu, že hospodaříme v bio režimu a vinohrady máme v prvotřídních lokalitách, musel by se můj burčák prodávat třeba za dvě stě padesát korun, a to by si ho nikdo nekoupil,“ míní Jan Stávek z vinařství J. Stávek v Němčičkách na Břeclavsku.
Výroba burčáku navíc není v souladu s koncepcí jeho vinařství. „To, co chci, aby bylo ve víně cítit, mineralita, odraz dané lokality, ve které hrozny zrají, rozhodně nemůže být rozeznat v burčáku. A já celý rok dělám všechno pro to, abych vypěstoval co nejlepší hrozny, které by to ve víně ukázaly. To by byla do burčáku škoda,“ dodává Stávek.
I v Čechách je o burčák zájem. Okrajově ho dělá i vinařství Kraus z Mělníka. Hlavně na Mělnické vinobraní. „Jsem ale raději, když hrozny skončí ve víně, i když, z ekonomického hlediska to chápu, jsou to rychle vydělané peníze,“ říká Kraus. „A mladé generaci už burčák nic moc neříká,“ uzavírá.