Hlavní obsah

Zoufalé činy konají zoufalí lidé, napsal muž, který chtěl skočit z galerie mezi poslance

Právo, ada, nig

„Zoufalé činy konají výhradně zoufalí lidé.“ Těmito slovy začíná šestistránkový dopis, který ve čtvrtek dostalo do svých e-mailových schránek všech dvě stě poslanců. Pisatel? Představil se svým jménem jako ten, který se ve středu navečer pokusil spáchat sebevraždu skokem z galerie pro hosty ve Sněmovně. Policie na galerii mu v tom zabránila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Dopis byl datován 29. dubna a poslancům ho ve čtvrtek rozeslal jakýsi prostředník. O totožnosti autora tak nikdo z poslanců netuší. Není ani jasné, zda ho opravdu napsal muž, který chtěl z galerie pro hosty skočit.

V dopise popsal jistý Pavel P. svůj životní příběh člověka, který se prý patnáct let nemůže domoci práva. Jeho problém údajně spočívá v tom, že mu finanční úřad pro Prahu 1 zadržuje zhruba milión korun, a to na základě zfalšovaných a antidatovaných listin daňového řízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uzlíček nervů

Autor dopisu přiznává, že kvůli svým sporům není jak psychicky, tak fyzicky v pořádku.

„Na výše uvedený čin zoufalého občana jsem se dlouhodobě připravoval, a to jak po technické stránce, abych přítomné policisti obelstil, tak zejména po stránce psychické, neb nezapírám, že jsem měl do poslední chvíle velký strach, který se mě dlouhodobě nedařilo překonat, ale musel jsem, neb pro mě již není cesty zpět,“ napsal Pavel P., který sám sebe nazval uzlíčkem nervů (znění ponecháno doslovně bez úpravy chyb – pozn. red.).

Poslanci nabídli muži pomoc

Pro svůj čin si prý vybral jednací sál Sněmovny zcela záměrně. A to proto, že je snímán kamerami veřejnoprávní televize, a tudíž mohl upozornit na bezpráví, které se na něm republika dopouští. Dalším důvodem údajně byl fakt, aby poslanci na vlastní oči viděli, jakým způsobem je v praxi vykonávána jejich „zákonodárná iniciativa“, a konečně prozřeli.

„Nevím, jestli je dopis pravý či nikoli, v každém případě jsem jeho rozesilateli odpověděl, že jsem už ve středu nabídl zmíněnému pánovi pomoc a dal jsem mu na sebe kontakt,“ řekl Právu šéf klubu Úsvitu Marek Černoch.

Právě Černoch spolu s poslancem a lékařem Jiřím Koskubou (ČSSD) nabídli bezprostředně po středečním pokusu muži svou pomoc ještě před tím, než byl odvezen do psychiatrické léčebny.

Kalousek: Asi jsem měl dobrý odhad

V dopise pisatel při popisu svého příběhu zmiňuje také Miroslava Kalouska (TOP 09), na kterého se prý obrátil ještě ve funkci ministra financí. Namísto pomoci ho  prý tehdejší ministr a dnešní šéf poslaneckého klubu TOP 09  v tisku označil za nespokojeného potížistu.

„Nic mi to neříká, nepamatuji si na to,“ řekl ve čtvrtek Právu Kalousek a dodal: „Jestli jsem ho někde označil za potížistu, což uznávám, že je příkré ohodnocení a měl bych zpytovat svědomí, a on na sebe ukázal tím, že chtěl skočit z galerie mezi poslance, tak jsem asi měl dobrý odhad.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám