Hlavní obsah

Zóny pro živnostníky by mohly zlevnit

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mnozí živnostníci v Praze 5 a 6, kde se na konci srpna rozšířily parkovací zóny, si stěžují na odliv zákazníků i na komplikace pro své podnikání. Jako abonenti mají za parkování služebního auta zaplatit v zóně až 36 tisíc korun ročně.

Foto: Jakub Troníček, Právo

V modré zóně může zaparkovat i návštěvník, jen musí počítat s tím, že auto zde může být nejdéle 3 hodiny a že 1 minuta stojí 1 korunu.

Článek

„Od té doby, co byly v Praze 6 zavedeny zóny, mám aut plnou zahradu. Rádi bychom zaplatili přiměřenou částku za možnost parkovat, ne ale nesmyslnou horentní sumu,“ řekl Právu Karel Novák, majitel jednoho z dejvických obchodů.

I náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) si myslí, že by nižší ceny pro abonenty měly smysl. Zvažuje nový ceník, v němž by se živnostníkům slevilo 50 až 70 % ze současné ceny.

„Zóny jsou už tak v Praze široké, že by se u živnostníků a řemeslníků mohla regulovat cena směrem dolů,“ poznamenal Dolínek s tím, že by úprava měla platit od začátku roku 2017. Nový ceník by se netýkal jen nových zón, pražští radní ho schvalují pro celé město.

Sjednocený systém není jasný

V současnosti je Praha rozdělena do tří cenových pásem. Parkovné abonentů by i nadále mělo být odstupňováno podle lokality. Nejdražší by zůstalo asi v Praze 1, odstupňovaný ceník by se týkal ale i Prahy 2, 3, 5, 6, 7 a 8.

Nejpozději v roce 2018 vyprší smlouvy na původní zóny v Praze 1, 2, 3 a 7. Tyto městské části by měly přejít na nový systém, který už v současnosti platí v Praze 5 a 6. Jak dlouho ale bude sjednocený systém v metropoli platit, není ještě zřejmé. Podle Dolínka by se definitivní podoba mohla ještě vyladit.

„Musel by se připravit komplexní návrh, jak mají vypadat zóny od 1. ledna 2019, pakliže mají projít změnou, a já se tomu nebráním. Zároveň by bylo třeba upravit zákony, aby to umožňovaly. Rozvolnit by se musel pojem rezident a mělo by jít o poplatek s jinou sazbou DPH, nikoli prostou úhradu parkování,“ řekl náměstek. Podle něho musí zůstat pravidlem, že prioritu má ochrana historického centra Prahy.

Za dva týdny 300 případů

V nových zónách zaznamenaly asi za 14 dní jejich provozu kontrolní vozy s kamerami přes 300 případů neoprávněného parkování. Z toho dvě třetiny strážníci postoupili ke správnímu řízení magistrátu. Podle ředitele městské policie Eduarda Šustera strážníci k tomu řešili dalších zhruba 300 případů špatného parkování, k nimž je přivolali místní obyvatelé.

Rezidenti v Praze za parkování jednoho vozu platí ročně 1200 korun, senioři nad 65 let platí 360 korun. Abonenti mají ceny mnohem vyšší.

Anketa

Jsou parkovací zóny v Praze pro živnostníky předražené?
Ano
90,3 %
Ne
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 598 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám