Hlavní obsah

Známka s Pavlem nakonec asi bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený prezident Petr Pavel se v minulých dnech vyjádřil, že spíš nechce svůj portrét na známkách. Ve čtvrtečním rozhovoru pro Novinky však po naléhání části veřejnosti svůj postoj pozměnil a připustil, že uvažuje o limitované edici známek. Stále však je názoru, že nechce mít svůj obličej na „každém rohu“.

Nově zvolený prezident Petr Pavel o známkáchVideo: Novinky

 
Článek

„Já jsem se chtěl bránit jakékoliv tendenci, která by mohla vypadat jako kult osobnosti. A mě všechny ty obrázky k tomu vedou. Na druhou stranu, když jsem viděl tu reakci veřejnosti, a to zdaleka nejen sběratelů známek, tak jsem si řekl, že by asi nebylo úplně od věci, v případě, že ten zájem skutečně bude, se domluvit třeba s Českou poštou na nějaké limitované sběratelské edici,“ připustil Pavel v rozhovoru pro Novinky.

Sám Pavel prý dopis poštou dlouho neposílal, ale na otázku, zda ví, kolik aktuálně stojí poštovní známka, dokázal poměrně přesně odpovědět. „Přesně nevím, myslím, že přes dvacet korun,“ řekl. Standardní známka stojí od 1. února 23 korun, před zdražením to bylo 21 korun.

Celý rozhovor si budete moci přečíst už v sobotním vydání deníku Právo a následně jej pak zhlédnout ve videu na Novinkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zvolený prezident Petr Pavel poskytl 2. února 2023 deníku Právo a serveru Novinky.cz rozhovor.

Portrét hlavy státu na známkách nebo na zdech ve školách a dalších různých státních institucích není povinný, jde však o zvyklost.

O tom, že není nakloněn svému vyobrazení na poštovních známkách, promluvil poprvé hned den od svého zvolení, tedy v nedělním rozhovoru pro Radiožurnál. Tehdy řekl, že by radši na nich raději viděl například české hrady a zámky či tuzemské přírodní památky.

„Rozhodně mi ale nedělá dobře, že by můj portrét nebo podobizna měly být na každém rohu, známkách nebo ve škole a různých institucích. Opravdu v tom nevidím žádný velký smysl,“ doplnil ve čtvrtek Pavel, který se oficiálně prezidentského úřadu ujme po inauguraci 9. března.

Pavel: Návrh termínu schůzky čekám od Zemana. Nevidím důvod o něj žádat

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám