Hlavní obsah

Změňte podmínky testování, žádají ministra zdravotnictví radní Přerova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K přehodnocení současného způsobu testování žáků v základních a mateřských školách i nošení roušek během vyučování vyzvali ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) radní Přerova.

Foto: Magistrát města Přerova

Přehodnocení současného způsobu testování žádají přerovští radní nejen v základních, ale i mateřských školách.

Článek

V dopise, který mu zaslali, požadují, aby školská zařízení dostala od státu uživatelsky přívětivější testy, než jaké mají v současné době k dispozici, a také spolehlivější. Na problémy se současnými antigenními testy Singclean, které dostal Olomoucký kraj, upozornilo již dříve i hejtmanství.

„Osobní zkušenosti z prvních dnů nám ukazují problém zejména u mladších dětí, které stěží zvládají proces testování i za pomoci dospělé osoby. Potýkají se především s uzávěrem lahvičky s takzvaným pufrem, který se jim nedařilo otevřít, problematické je i kapátko, které při stisknutí plastového obalu vypadává,“ řekl Právu náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS).

Navrhuje ministrovi, aby děti mohly buď provádět testování v domácím prostředí, nebo aby školy dostaly takzvané plivací testy, které jsou jednodušší na obsluhu. Možné řešení situace vidí v plošném zavedení RT-PCR testů ze slin jedenkrát týdně.

Rektoři žádají vládu, aby částečně obnovila výuku na VŠ. Nejpozději od 26. dubna

Věda a školy

Zároveň radní v dopise vyzývají ministra zdravotnictví, aby vydal jednotné závazné stanovisko, že ředitelé škol mají akceptovat, vyžadují-li si rodiče nahrazení fasovaného testu jiným certifikovaným testem, který si zakoupí na své náklady. „Dosud totiž platí pravidlo, že je na zvážení ředitelů, zda rodičům s jiným testem vyhoví či nikoliv,“ konstatovala mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Další bod dopisu se podle ní týká roušek. „Radní se většinově shodli na tom, že není vhodné, aby zdravé děti s potvrzeným negativním testem absolvovaly v blížícím se teplém počasí výuku v respirátoru či chirurgické roušce a upozorňují na to, že by žákům mohly komplikovat život dýchací potíže nebo problémy se soustředěním,“ doplnila mluvčí.

Při druhém testování byl podle ní ve čtvrtek v Přerově pozitivní jeden žák z 917. Do osmi přerovských škol mělo v ten den nastoupit 1 064 dětí, nepřišlo jich 147. Vlastní test si přineslo 12 školáků. Dětem přišlo s testem pomoci 120 rodičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám