Hlavní obsah

Zlatý oříšek rozdal deseti talentovým dětem sto tisíc korun. Mezi oceněnými jsou i handicapovaní

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ceny Zlatý oříšek za loňský rok znají své finalisty. Do finálové desítky postoupila například budoucí bioložka, okresní přeborník ve stolním tenise s protetikou nohy nebo zrakově handicapovaná kreslířka. Projekt s devatenáctiletou tradicí si klade za cíl ocenit aktivní, nadané a úspěšné dětí České republiky.

Zlatý oříšek rozdal deseti talentovým dětem 100 tisíc korun. Mezi oceněnými jsou i handicapovaníVideo: Novinky

 
Článek

„Zlatý oříšek učí děti překonávat nové překážky, podporuje jejich cílevědomost, aktivitu a nabízí dětem nové příležitosti,“ vysvětlil organizátor Jiří Kotmel.

Zrakově handicapovaná finalistka

Například čtrnáctiletá Marie Jansová z Roztok u Prahy je od narození zrakově postižená, přesto ale paradoxně od malička kreslí profily a karikatury. „Na jedno oko nevidím vůbec, a to druhé není nic moc, vidím na něj spíš tak, že se mi klepe svět. Paradoxně ale od mala kreslím,“ svěřila se Novinkám mladá slečna. Prý se jí dokonce sestra při kreslení směje, protože je na papír doslova „přilepená”.

Foto: Novinky

Zrakově postižená Marie kreslí hlavně podle citu.

Každoročně také tvoří kalendář na určité téma a opakovaně získává řadu významných ocenění. „Dvakrát za sebou jsem vyhrála Zlín Film Festival, první rok jsem kreslila bajku a druhý Děti z Bullerbynu,“ pochlubila se Maruška.

Foto: Novinky

Marie Jansová vydává každý rok kalendář s vlastními karikaturami.

Přeborníkem bez jedné nohy

Vít Špalek se od osmi let věnuje stolnímu tenisu, lyžuje, jezdí na kole, a to přesto, že se narodil s vývojovou vadou a má protézu na pravé noze. Jeho snem je vyhrát paralympiádu a být stejně dobrý jako děti bez handicapu.

Foto: Novinky

Vít Špalek má protézu pravé nohy, přesto hraje stolní tenis.

Ve třinácti letech byl zařazen do reprezentace mužů handicapovaných stolních tenistů. „Trénuji tak šestkrát týdně,“ přiznává čtrnáctiletý mladík z Aše, který získal ocenění krajského přeborníka, Talent roku a zúčastnil se mistrovství republiky.

Budoucí bioložka

Barboře Reslové z Náchoda je sice teprve čtrnáct let, ale už teď ví, že jednou bude bioložkou. „Dostala jsem se do krajského kola biologické olympiády, kde jsem byla úspěšnou řešitelkou, a jsem v národním kole Mladého zahrádkáře a dostala jsem se do krajského kola soutěže v Poznávání přírodnin a do krajského kola Zlatý list,“ jmenuje své úspěchy budoucí bioložka, kterou zajímá i zoologie a ekologie.

Do celostátního kola se přihlásilo 184 dětí včetně dětských kolektivů, třicet nejtalentovanějších a nejšikovnějších dětí vybírala komise složená z předních českých odborníků a mistrů svého oboru a nominovala je na cenu Zlatý oříšek pro rok 2017. Z této třicítky byla vybrána nejlepší desítka. Každý z finalistů získal odměnu na rozvoj svých schopností v hodnotě deset tisíc korun.

Ostatní finalisté:

Michal Bernat (12) z Prahy 5
Vyniká v matematice a dalších exaktních oborech a dosahuje v nich nadprůměrných výsledků. Miluje šifry, dopravní systémy a encyklopedie. Má skvělou prostorovou orientaci a dle maminky má navigaci v hlavě.
Mikuláš Rudolf Cogan (12) z Nové Paky
Plave již od šesti měsíců, od pěti let soutěžil v triatlonu. Nyní se soustředí pouze na plavání a zaměřuje se na kraul, motýlek a polohový závod. Je držitelem tří českých žákovských rekordů a chystá se pokořit další.
Flash Jaroměř (⌀11) z Královehradeckého kraje
Taneční skupina chlapců ve věku osm až čtrnáct let je v ČR raritou. Pravidelně získávají ocenění za mimořádný přínos v oblasti scénického tance na celostátních přehlídkách tance, pantomimy a pohybového divadla.
Klára Gibišová (7) z Baště
Vynikající klavíristka, jejímž snem je zahrát si s orchestrem v Rudolfinu. O tom, že chce „hját na pijáno“ měla jasno již ve svých osmnácti měsících. V současnosti vyhrává všechny soutěže, kterých se zúčastní.
Daniel Matejča (12) z Liberce
Pochází z rodiny s dlouhou hudební tradicí trvající po mnoho generací a sám už je zkušený houslista s vytříbeným vkusem a vlastním stylem. Přemýšlí i o své budoucí pedagogické práci, ale zatím ho víc láká sólová dráha.
Denisa Pecháčková (10) ze Strančic
Na kole jezdí od čtyř let a patří mezi elitu biketrialu a cyklotrialu ČR. Soutěží ve skupině i s kluky - kategorie jsou jen dle věku a obtížnosti. Mimo mnohá ocenění je držitelkou titulu Mistryně světa 2017.
Třída 5.C ZŠ Pražská Znojmo (⌀ 10,5)
Žáci hudební třídy ve věku deset až jedenáct let jsou nadšení muzikanti, zpěváci a tanečníci. Všichni hrají na nějaký hudební nástroj a osm z nich dokonce na cimbál. Vystupují na charitativních akcích a koncertech, účastní se projektu Tady jsme doma Národního ústavu lidové kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám