Hlavní obsah

Žižkovým náměstím v Táboře hřměl husitský chorál

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Zaplněným Žižkovým náměstím v Táboře hřměl v pátek pozdě večer mohutný husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci. Společně s Danielem Hůlkou jej na zahájení už 25. ročníku festivalu Táborská setkání zpívalo za dohledu komisaře pelhřimovské agentury Dobrý den několik tisíc lidí a zřejmě se zapíše do Knihy rekordů a kuriozit.

Tisíce lidí spolu s Danielem Hůlkou pěly v Táboře husitský chorál Ktož jsú boží bojovníciVideo: Vladimír Vácha, Právo

 
Článek

„Podle našich propočtů si chorál zazpívalo 6453 návštěvníků slavností, ale v příštích dnech musíme ještě toto číslo ověřit, na základě našich postupů, které vždy provádíme,“ řekl Právu šéf agentury Dobré ráno Miroslav Marek.

„Bylo to nádherné, až mi naskočila husí kůže. Vůbec celý program Táborských setkání je perfektní, tady si užije každý. Už v podvečer jsem si se známými prošla středověké tržiště a zítra si určitě nenecháme ujít večerní ohňostroj, ale ještě předtím si zajdu do Žebrácké uličky a prohlédnu si staročeský jarmark,“ vyjmenovala Právu atrakce, na něž se těší a upoutaly v programu její pozornost, Tereza Budíšková, která přijela s partou kamarádů na táborské slavnosti z Prahy už po třetí. V pátek si po společném zpívání, stejně jako spousta dalších návštěvníků prvního festivalového dne, ještě užili atraktivní počítačovou projekci na fasádu radnice věnovanou táboru a koncert Petra Nagyho se skupinou Indigo.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Čekání na oficiální zahájení slavností starostou Jiřím Fišerem (Tábor 2020) zpříjemnila lidem na náměstí skupina Dei Gratia.

„Důležité bude počasí, předpověď není zrovna optimistická, ale snad moc pršet nebude. V předprodeji si lidé koupili více než 11 000 vstupenek a mnozí ještě přijedou třeba jen na sobotu či neděli. Už předem mají představu, co chtějí vidět,“ konstatovala spokojeně vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu táborské radnice Ivana Průchová těsně předtím, než na Žižkově náměstí zazněly dobové středověké písně v podání skupiny Dei Gratia.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Císaře Zikmunda chránila jeho osobní stráž.

Program už pětadvacátého ročníku slavností je bohatý a pořadatelé nezapomněli ani na děti. V sobotu si mohou užít den plný her, soutěží a pohádek v Holečkových sadech. Dospělé zase čeká v podvečer v Housově mlýně podívaná na klání vybraných družstev v originálních středověkých disciplínách.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

V historickém průvodu, který prošel městem, samozřejmě nechyběl Jan Žižka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám