Hlavní obsah

Živý sen o vládě socialistů

Novinky, Martin Hekrdla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda zrovna nemusí lomit rukama, jestliže většina občanů (podle listopadového zjištění STEM plných 63 procent) odmítá konkrétní, Špidlovým týmem předloženou reformu veřejných financí. Zároveň si totiž mnohem větší část populace (74 procent) myslí, že nějaká reforma být prostě musí, i kdyby na chleba nebylo.

Foto: Milan Turek

Velkorozměrové koláže žáků ukazují život prarodičů po válce až do osmdesátých let

Článek

A jen těžko lze předpokládat, že se lidé nadchnou pro natolik brutální likvidaci sociálního státu, jakou navrhuje ODS.

Manévrovací prostor má tak i "stojedničková" vláda značný, zvláště když korigující odborářské protinávrhy žádné masy lidí do ulic - a ani jejich podpisy na protestní petici - nedostaly. A proč by měly, jestliže ani jedna z plánovaný úspor na lidi v této chvíli ještě nedoléhá? Jedenáct reformních zákonů navíc projelo parlamentem jako hroudou másla a Václav Klaus je na Hradě podepisuje jeden za druhým. Nenarušil hlavní směr reformy, když včera použil své veto k ochraně většího blahobytu živnostníků, možná voličů ODS...

A tak asi nejzávažnější problematizace reformy k nám kupodivu dopadá zvenčí, z rušného hřiště evropské politiky.

U základů českého reformního úsilí nejsou pouze ekonomická dogmata. Nebo jen obecně přijímaný předsudek, že na dluh (natož na zvětšující se dluh) se žít nemá. A že státy (na rozdíl od domácností) by neměly debužírovat takříkajíc na leasing, potažmo na úvěr. Ne, k reformě Česko přistoupilo mimo jiné, ba snad především ze zásadního "evropského" důvodu: náš k sedmi procentům se ženoucí rozpočtový schodek (6,6 %) je více než dvojnásobkem tříprocentního limitu, jejž pro současné i budoucí členy Evropské unie stanovil takzvaný Pakt stability a růstu. A právě tenhle pakt dostal teď v EU výprask.

V noci z pondělka na úterý rozhodli v Bruselu ministři financí Eurolandu, že Francie a Německo nedostanou pokutu ve výši dvou procent HDP, přestože by ji dle platných - jimi samými kdysi prosazených - pravidel dostat měly: překračují totiž již třetím rokem nejen povolená tři procenta rozpočtového deficitu, ale i šedesát procent přípustného schodku všech veřejných financí. Mocní hříšníci dostali jen "podmínku" až do roku 2005.

V té podzimní noci financové "potrefených" i ostatních velkých (a několika malých) zemí nejenže přehlasovali (díky pro ně výhodnému hlasovacímu koeficientu) větší houf menších států, které žádaly dodržování pravidel. A z nichž některé nyní vyhrožují, že celou záležitost dají k soudu. Osa Paříž-Berlín, která tváří v tvář rozšíření EU pracuje na jakési vlastní "unii v Unii", s pomocí svých spojenců (Velká Británie, Itálie, Portugalsko, Lucembursko a Irsko) tím také odmítla jiné, zcela opačné doporučení Evropské komise.

Pařížský Le Monde s včerejším datem uveřejnil na první straně karikaturu dvou velkých baculatých chlapečků, kteří ze dvou stran - ve francouzských a německých národních barvách - sveřepě čůrají na malou postavičku s nápisem Brusel u nohou. Velká událost.

Velký to zlom, ale rovněž jakýsi okamžik pravdy umožňující prozření. Jistě, mocní schodkaři a notoričtí deficitníci využívají své těžké váhy. A vyvlékajíce se z povinností, nechávají méně vlivné státy-outsidery, aby za ně tahaly kaštany z ohně. Tedy aby střežily utahováním vlastních opasků stabilitu evropské měny a ekonomiky. A dobře jim tak!

Ale francouzsko-německý protiútok vyvolává také vzpomínku na dávnou glosu Romana Prodiho, že Pakt stability je pravděpodobně stupidní. Dávno už to sice neříká a tvrdí muziku ekonomických dogmat se svými evropskými komisaři i s nových šéfem centrální banky EU Jeanem-Claudem Trichetem. Ale smysl jeho zklasičtělého výroku tu s námi zůstává a rebelové proti paktu se o něj opírají. Ten smysl lze nejlépe vyjádřit prostou otázkou: Není náhodou zločinem dodržovat přísná a ekonomiku dusící kritéria i tam, kde (jako v SRN či ve Francii) zuří nebo hrozí stagnace a recese, ne-li rovnou nějaká krize?

Buď jak buď, schodkaři dali všem ostatním špatný (nebo dobrý?) příklad a namalovali další otazník na povahu, ne-li na samotnou uskutečnitelnost širší a hlubší Evropské unie. Také reformní odhodlání s vizí nepříjemných "sociálních nákladů" a politických důsledků může teď leckde skasat plachty a vzít dokonce tak trochu zasvé. Například v Česku?

V té historické evropské noci byl v Bruselu i ministr financí Bohuslav Sobotka bez hlasovacího práva. Kdyby toto právo měl - svěřil se novinářům - podpořil by Francii a Německo! Vždyť ve zlé hospodářské situaci trvat na dodržování paktu je hloupé, řekl.

Někdy se skutečně zdá, že u nás stále ještě vládnou opravdoví socialisté.

PRÁVO 27. listopadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám