Hlavní obsah

Životní minimum by mohlo vzrůst od července o pět procent

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Petra Fialy zřejmě kvůli vysoké inflaci opět zvýší existenční a životní minimum. Podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se tak mohlo stát od 1. července a navýšení by bylo okolo pěti procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Může to být někde okolo pěti procent, přesný dopočet ještě uděláme. Počítáme s tím, že se životním minimem je možné pracovat i v dalších kvartálech,“ naznačil v ČT v neděli Jurečka případné další navyšování.

Růst životního minima zvýší dávky i o tisíce

Finance

Od životního a existenčního minima se odvíjí část sociálních dávek, jako jsou třeba příspěvky na bydlení či přídavky na děti. Naposledy kabinet navýšil minimum o deset procent od 1. dubna. Růst inflace ovšem byl větší, než se očekávalo, tudíž by měla přijít další korekce.

Ministr hodlá vládě navrhnout také úpravy dalších dávek, mezi nimi například právě příspěvku na bydlení, zvýšení dávky rodičovské, která nyní činí 300 tisíc korun, zvýšení porodného.

„Budeme dělat další kroky, abychom pomohli rodinám a samoživitelkám. V návrhu bylo například zvýšení porodného, ale nemůžu říct nějaké konkrétní datum,“ dodal Jurečka.

Vláda chce dopady vysokých cen kompenzovat také mimořádnou dávkou pět tisíc korun na dítě pro část rodin nebo podporou flexibilních úvazků, schválila už i některé změny daní. Celkově podle něj jen letos půjde z rozpočtu na pomoc rodinám, postiženým a dalším potřebným přes 85 miliard korun.

Do tří týdnů zároveň chce kabinetu předložit opatření, která by měla pomoci zmírnit dopady zdražování na zdravotně postižené. Hodlá jim pomoci třeba podporou zaměstnavatelů, kteří jim dají práci, či úpravou příspěvku na dopravu.

Předsedkyně poslanců opozičního ANO Alena Schillerová v ČT vládě vytkla, že nezvýšila životní a existenční minimum, které nyní činí 4250 korun, v dubnu rovnou o dvacet procent, jinak ale s návrhem souhlasí. „Je to krok správným směrem,“ dodala.

Skopeček: Inflace ještě poroste. Pět tisíc pro rodiny má udržet sociální smír

Domácí

Jurečka také v ČT řekl, že je otevřený debatě o možném růstu minimální mzdy. Očekává ji na červnové schůzi tripartity, tedy zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborových svazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám