Hlavní obsah

Zimola ještě odepsaný není. Jihočeská ČSSD ho chce vrátit na kandidátku

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeští sociální demokraté chtějí vyvolat další jednání s nejužším vedením strany o návratu někdejšího jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly na 22. místo kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Právu to po pondělním jednání krajského výkonného výboru řekl současný lídr sociálnědemokratické kandidátky na jihu Čech Ondřej Veselý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zimola

Článek

„V sobotu by měla s grémiem jednat hejtmanka Ivana Stráská a měla by prosazovat návrh kandidátky tak, jak byl navržený 3. dubna. To znamená i s Jiřím Zimolou,“ uvedl Veselý.

Zimolu vyškrtlo předsednictvo strany. Na protest pak odešli z kandidátky i její šestka Jindřich Florián nebo devatenáctka Josef Eigner ze Strakonic. Původní lídr Stanislav Mrvka, který také odstoupil, zdůvodňoval svůj odchod i zdravotními problémy.

Krajský výkonný výbor se původně sešel kvůli doplnění kandidátky o jedno jméno a náhradníky. Nakonec však vzniklo usnesení o navrácení kandidátky tak, jak si ji jihočeští sociální demokraté navrhli už v dubnu.

Pro případ, že by návrh neprošel, poputuje na grémium i paralelní návrh na doplnění kandidátky – na němž se však jihočeští sociální demokraté neshodli. Podle něj by byl jedničkou Ondřej Veselý a dvojkou Petr Podhola.

„Výsledek je takový, že já tento návrh pošlu na politické grémium. To jej buď schválí, nebo kandidátku doplní podle svého,“ dodal Veselý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám