Hlavní obsah

Židy pobouřil český autobus lákající na návštěvu Osvětimi

Právo, brw, míš

Pobouření vyvolal v izraelských médiích český autobus, který polepem láká na návštěvu vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi. Jsou na něm fotografie obětí holokaustu a slogan Pojeďte do Osvětimi - výlet za emocemi, což čtenáře znechutilo.

Foto: archiv, Právo

Takto vypadá autobus, který je předmětem židovského rozhořčení.

Článek

Rozhořčení se obrátilo i proti režiséru Vítu Klusákovi, který bus nechal nápisy polepit kvůli natáčení filmu. Majitel autobusu odmítá nápisy odstranit s tím, že je to „příliš drahé“, informoval ve středu list The Jerusalem Post.

„Byla jsem naprosto zděšena, když jsem si všimla, že ten autobus nabízí zájezdy do Osvětimi,“ popsala podle listu své pocity Erika Bezdíčková, která ve 13 letech přišla v nacistických koncentračních táborech o celou rodinu.

„Kšeft z osvětimské katastrofy může udělat jen osoba bez jakékoli morálky,“ dodala. Podle serveru Times of Israel je autobus přinejmenším nevkusný: „Nápisy na jeho bocích vesele zvou lidi, aby jeli do Osvětimi na výlet za emocemi, a říkají: Naši průvodci hovoří česky.“

Server zdůraznil, že nechybí notoricky známý nápis „Arbeit macht frei“ (Práce osvobozuje), šesticípá Davidova hvězda a fotografie skutečných obětí holokaustu přes okna autobusu.

Tohle není žádné ignorantství – přesně vědí, co dělají
Lizbeth Goldbergová

Polep vznikl kvůli filmu, v němž režisér Klusák zesměšňuje „zážitkovou turistiku“, ve kterou cesty do Osvětimi proměnili východoevropští podnikatelé, vysvětloval ve středu list.

Rozhořčení čtenářů to ale nezmírnilo. „Příšerné! Považuji to za antisemitský čin. Autobus bych okamžitě stáhla z ulic, zabavila ho a majitele pokutovala v řádu tisíců dolarů. Tohle není žádné ignorantství – přesně vědí, co dělají,“ napsala v diskusi u článku Lizbeth Goldbergová, která žije v USA.

„Nedokážu si ani představit, jaké pohoršení cítí lidé přeživší holokaust, když tohle vidí,“ uvedla pod článkem Brenda Grubnerová z Kanady.

Ředitel Pavlát: Odstraňte to!

Autobus podle listu patří firmě Auto Xaver Svatopluka Stravy z Blučiny na Brněnsku, který pořádá i zájezdy do Osvětimi.

Ředitel pražského židovského muzea Leo Pavlát ho vyzval, aby polep co nejdříve odstranil, napsal The Jerusalem Post.

Odstranění polepu, který se na vozidlo dostal kvůli Klusákovu filmu, je ale podle majitele příliš drahé a zničilo by lak, uvedl deník.

Autobus je rekvizitou filmu Svět podle Daliborka, který je portrétem českého neonacisty a jeho rodiny
Vít Klusák, režisér

„Do této situace jsem se dostal naprosto nezaviněně na žádost klienta. Nikdy jsem se s ničím podobným jako přepravce nesetkal. S právníkem firmy připravujeme prohlášení, které rozešleme,“ řekl ve středu na dotaz Práva přepravce z Blučiny.

Celou situaci ve středu pro Právo komentoval také režisér Vít Klusák.

„Autobus, který budí tak nesmírný zájem, je rekvizitou filmu Svět podle Daliborka, který právě dokončuji, a který je portrétem českého neonacisty a jeho rodiny. Je to dokumentární horor – vhled do života čtyřicetiletého českého nácka. Film vrcholí scénou, kdy se nácek se svou rodinou se rozhodne, že navštíví Osvětim,“ řekl Klusák.

„Nenapadlo by mě, že to tam nechá“

„A když jsme tuto scénu připravovali, zjistili jsme, že takovéto ,zážitkové’ výlety opravdu existují. Na internetu jsme dokonce našli autobus, který jezdí do Terezína a vypadá podobně. Zkompilovali jsme tedy tato marketinkově nevkusná, cynická lákadla Přijeďte se podívat na neštěstí miliónů lidí a touto formou je glosujeme,“ pokračoval  ve svém vyjádření ke skandálu kolem dalšího využívání autobusu.

„V nejbujnějším snu by mě nenapadlo, že si tam majitel autobusu tu ,výzdobu’ nechá a bude s ní jezdit. Měli jsme samozřejmě v plánu všechno to sundat, ale on nás požádal, abychom to nechali, protože má obavy, že odstranění poškodí lak,“ uvedl Klusák.

„Dostali jsme tak vlastně důkaz, že lidé, kteří v tomto byznysu pracují, se s takovým marketingem ztotožňují. Dnes mi ale váš kolega z jiného listu řekl, že s tím majitelem mluvil a prý už toho má dost a něco s tím udělá. Myslím tedy, že nakonec se tímto skandálem alespoň otevřela debata, o problému se mluví,“ uzavřel režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám