Hlavní obsah

Zhasne se a svítí jen papežský baldachýn, popisuje Češka křest ve Vatikánu

– Dětmarovice
Právo, Denisa Doležalová

Neobvykle prožila letos Velikonoce devětačtyřicetiletá úřednice z Dětmarovic na Karvinsku Taťána Čempelová. Na Bílou sobotu přijala v bazilice sv. Petra ve Vatikánu křest — a to přímo od samotné hlavy katolické církve papeže Františka. Svatý otec tam pokřtil celkem 11 lidí z různých zemí světa. V neděli se žena vrátila do Česka.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež František křtí českou úřednici Taťánu Čempelovou

Článek

„Celá ta atmosféra ve Vatikánu byla až mysteriózní,“ popsala Čempelová po návratu své dojmy.

Křest byl součástí velikonoční vigilie, při níž si křesťané připomínají noc, kdy podle tradice vstal z mrtvých Ježíš Kristus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František vedl velikonoční vigiliiVideo: Reuters

„Ta velikonoční liturgie byla velkolepá. Začíná tím, že se v bazilice úplně zhasne, svítí jenom papežský baldachýn a socha svatého Petra. Do ztemnělé katedrály pak zaznívají slova svatého otce. S ohněm-paškálem se vchází do tmavé katedrály. Je to krásné. Je to o symbolice a novém začátku, ke kterému patří ten křest,“ líčila žena.

Celá ceremonie prý trvala asi dvě a půl hodiny. „Trému jsem samozřejmě měla, ale také absolutní respekt, protože jste v největším chrámu při největší křesťanské liturgii za celý rok,“ podotkla Čempelová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Taťána Čempelová, kterou na Bílou sobotu pokřtí papež

Do Vatikánu ženu doprovodil manžel, kmotra a také dětmarovický farář Marcel Puvák.

„Pro mě jako pro kněze to bylo odpočinkové, ale hlavně hodně zajímavé. Protože jsem vlastně poprvé nebyl v roli předsedajícího. Seděl jsme tam mezi kněžími, kterých tam bylo asi tři sta. Vychutnával jsem si celý obřad i s křtem paní Čempelové. Prožili jsme to všichni společně v atmosféře veliké radosti,“ popsal farář Právu.

Konečně mám pocit, že jsem úplná křesťanka. Bez toho křtu jsem se cítila neúplná.
Taťána Čempelová

Papež křtil celkem 11 lidí z různých zemí světa, kromě České republiky také z Itálie, Španělska, USA, Albánie, Malty, Malajsie a Číny.

„Dokonce křtil i dvě děti. Papež František v případě dospělých udělil tři svátosti najednou, tedy křest, biřmování a svaté přijímání. Když je totiž člověk křtěn jako dítě, tak tyto svátosti přicházejí postupně během jeho života. U dospělých je to jinak. Podle starobylé církevní tradice proběhnou iniciační svátosti najednou na Bílou sobotu v rámci jedné mše,“ vysvětlil Puvák.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V kostele sv. Maří Magdalény v Dětmarovicích absolvovala 5. dubna Taťána Čempelová obřad bezprostřední přípravy na křest ve Vatikánu. Vpravo je farář Marcel Puvák.

„Konečně mám pocit, že jsem úplná křesťanka. Bez toho křtu jsem se cítila neúplná. Od 16 let se ve farnosti pohybuju a nikdo neměl problém s tím, že jsem nebyla pokřtěná. Postupně to ale začalo vadit mně. Měla jsem pocit, že je to napůl, protože nemůžete přijímat boží tělo, nemůžete chodit k přijímání. Teď po křtu přišla veliká radost, vše krásně zacvaklo, jako dva zámky k sobě. Jsem za to šťastná a vím, že můj krok byl správný,“ shrnula Čempelová.

Farníci z Dětmarovic měli možnost na Bílou sobotu sledovat křest Čempelové v přímém přenosu v křesťanské televizi. Promluvit si s ní i s farářem o podrobnostech budou moci tuto neděli, kdy se chystá setkání na dětmarovické faře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám