Hlavní obsah

Zemanův projev spustil ve Sněmovně lavinu hádek kvůli sociálním dávkám

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo odmítají pracovat, prohlásil prezident Miloš Zeman ve středu ve Sněmovně, kam přijel promluvit ke státnímu rozpočtu, který poslanci schvalují v závěrečném čtení. Jeho slova spustila odpoledne ostrou hádku mezi pravicí a levicí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

„Neudělali jste nic proti těm, co zneužívají sociální dávky. Vy si myslíte, že si tím koupíte hlasy těch lidí,“ vyčítal vládní koalici ČSSD, lidovců a ANO předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

To rozčililo ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou i premiéra Bohuslava Sobotku (oba ČSSD).

„Naše vláda ušetřila na sociálních dávkách dva a půl miliardy korun. Ta doba, kdy se neuvěřitelně rozjel byznys s chudobou a platily se nesmyslné doplatky na bydlení, tak to byla doba za vlády ODS a TOP 09,“ prohlásila emotivně Marksová na plénu.

Vzápětí se přidal i Sobotka. Opozice podle něj jen předvádí snahu, jak něco vykřičet do televize. „Je to třetí rozpočet naší vlády. Podívejte se, jaký je ten výsledek? Kam vedla za tři roky rozpočtová politika vlády? Jaká je nezaměstnanost? Máme nejnižší nezaměstnanost v EU! Bylo to snad někdy za vlády ODS či TOP 09?“ tázal se Sobotka.

Poslanci debatují už přes pět hodin

Zeman ve svém projevu před jednáním o rozpočtu kritizoval ty sociální dávky, které odnaučují lidi pracovat. Za nesmysl označil například doplatek na bydlení, příspěvek na bydlení či příspěvek v hmotné nouzi. Posledně jmenovanou dávku prý dostane téměř každý. „Měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo odmítají pracovat,” apeloval na poslance prezident.

Sněmovna schvaluje rozpočet v závěrečném čtení, vláda navrhla schodek 60 miliard. Proti tomu se staví pravicová opozice, která by si představovala daleko nižší deficit. Poslanci už o rozpočtu debatují přes pět hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám