Hlavní obsah

Zemanovo prezidentování bylo nedůstojné, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Působení bývalého prezidenta Miloše Zemana hodnotí lidé kriticky. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), ve kterém kritické hodnocení převažovalo ve všech dotazovaných oblastech. Nejvíce Čechů, téměř tři čtvrtiny, mu vyčítá, že málo dbal o vážnost a důstojnost svého úřadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Oproti předchozím prezidentům si naopak Zeman na konci svého mandátu vedl mnohem lépe v hodnocení toho, zda byl v kontaktu s občany a znal jejich problémy.

V průzkumu, který se uskutečnil v posledních dvou měsících Zemanova mandátu, ohodnotilo jeho kontakt s občany jako dobrý 39 procent Čechů.

Udržel si tak výrazně lepší hodnocení než Václav Klaus i Václav Havel. V ostatních dotazovaných oblastech ale Češi hodnotí Zemanovo působení hůře než v případě jeho předchůdců.

Důvěra Čechů ve vládu klesla

Domácí

Nejkritičtější jsou v hodnocení toho, jak bývalý prezident dbal na vážnost a důstojnost svého úřadu.

Jako velmi špatné nebo spíše špatné jej na konci jeho mandátu ohodnotilo 73 procent Čechů. Podobně kriticky vnímají Češi i to, zda Zeman působil u občanů jako autorita. Negativně to ohodnotilo 71 procent respondentů.

Relativně nejlépe si pak Zeman jako prezident vedl u vnímaní toho, zda plní funkce jemu svěřené Ústavou, což negativně ohodnotilo „pouze“ 54 procent Čechů.

V případě dalších dvou hodnocených oblastí – ovlivňování vnitropolitického života a reprezentace Česka v zahraničí – jako špatné označilo Zemanovo působení 62 procent, respektive 67 procent Čechů.

CVVM také uvedlo, že oproti předchozímu průzkumu, který se uskutečnil v lednu roku 2020, došlo ke zhoršení hodnocení ve všech dotazovaných oblastech. „Ve všech případech dosáhlo nejkritičtější podobu za celou dobu jeho působení ve funkci,“ dodalo.

Anketa

Bylo působení Miloše Zemana ve funkci českého prezidenta důstojné?
Ano
17 %
Ne
83 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10515 čtenářů.

Největší pokles byl přitom zaznamenán v případě hodnocení kontaktu s občany a znalosti jejich problémů. Zatímco v předchozích průzkumech vždy převažovalo pozitivní hodnocení, v případě toho současného došlo k poklesu o 20 procentních bodů.

„Z perspektivy celého období výkonu jeho funkce je možné konstatovat, že prezident Miloš Zeman byl hodnocen výrazně nejpříznivěji v lednu roku 2016,“ uvedlo CVVM s tím, že příznivé hodnocení si Zeman držel i v následujících několika letech.

Zlom podle CVVM nastal na přelomu let 2020 a 2021 během druhé vlny pandemie covidu-19, která podlomila celkovou důvěru Čechů v centrální instituce v čele s tehdejší vládou.

„Hodnocení Miloše Zemana bylo vždy výrazně polarizovanější, než bylo hodnocení obou jeho předchůdců, přičemž značnou část jeho podporovatelů tvořili lidé, kteří se jinak k politickým institucím vymezovali negativně,“ zmínili statistici.

Kritičtěji Zemana hodnotí lidé na Moravě

Zároveň podotkli, že na konci svého funkčního období byl Zeman ve všech ohledech lépe hodnocen v Čechách než na Moravě. Je to poměrně výrazný obrat oproti minulosti, kdy naopak na Moravě byla jeho podpora podstatně silnější.

Rozdíl v hodnocení výkonu Zemanova mandátu je patrný i podle věku, dosaženého vzdělání či výše příjmu. Zatímco u těch mladších 40 let převažuje kritičtější hodnocení, příznivěji jej hodnotí lidé ve věku 55 let a více.

„Spolu se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání se hodnocení Miloše Zemana naopak mírně zhoršuje, a to ve všech zkoumaných položkách s výjimkou toho, jak byl v kontaktu a znal problémy občanů,“ uvedlo CVVM.

„Zhoršení hodnocení se rovněž obecně objevuje z hlediska rostoucího příjmu a zlepšujícího se subjektivního hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti,“ dodalo v průzkumu, jenž probíhal během letošního února a března a účastnilo se jej 861 respondentů.

Zeman, který v politice aktivně působil od 90. let, byl do nejvyšší státní funkce zvolen v roce 2013 v první přímé volbě hlavy státu. Uspěl také o pět let později. Letos v březnu ho na Hradě vystřídal Petr Pavel.

Schwarzenberg: Zeman mě pozval domů. Pozvu ho taky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám