Hlavní obsah

Zemanovo Alláhu akbar v Německu nebyl nevinný žert, říká šéf muslimských obcí

Právo, Novinky, tr, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří čeští muslimové ani bezpečnostní expert nepovažují za příliš šťastný čtvrteční „žert“ prezidenta Miloše Zemana. Při návštěvě Německa použil muslimskou frázi „Alláhu akbar“, překládanou jako Alláh je veliký. V rozhovoru s reportérkou německé televize o dvou Češkách unesených v Pákistánu se novinářky také zeptal, jestli není agentkou Tálibánu nebo Al-Káidy.

Prezident Miloš Zeman v Německu o unesených Češkách v PákistánuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Jako občan Miloš Zeman mohl novinářku pozdravit arabským pozdravem, ale jako prezident republiky to neměl zapotřebí. Tak hodnotí celou věc Muneeb Hasan Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí v České republice a představitel Islámské nadace v Brně.

Říká sice, že nahrávku rozhovoru Zemana s německou novinářkou ještě neviděl, nemůže tedy s jistotou říci, zdali prezident frázi Alláhu akbar myslel upřímně, nebo jako žert či přímo narážku na islám. [celá zpráva]

Foto: Filip Nerad, ČTK

Prezident Miloš Zeman 27. června na berlínské Humboldtově univerzitě

Miloš Zeman se v minulosti na adresu islámu nevyjádřil příliš pozitivně. Například v roce 2011 toto náboženství označil za anticivilizační. Islám je podle něj „nesrovnatelně agresivnější a intolerantnější než soudobé křesťanství, buddhismus, konfuciánství, šintoismus a další světová náboženství“. [celá zpráva]

„V souvislosti s předchozími Zemanovými prohlášeními o islámu se domnívám, že úplně nevinný žert to nebyl. A rozhodně nebyl vhodný v době, kdy česká diplomacie usiluje o osvobození dvou unesených dívek v Pákistánu. Pro nás, muslimy, je pozdrav Alláhu akbar velmi vážnou věcí,“ doplnil Alrawi.

Muslimové to mohou brát jako posměch

Podle bezpečnostního experta a někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Andora Šándora nebylo Zemanovo vystoupení úplně nejšťastnější. Výrokům, které mohou muslimové nebo islamisté brát jako zesměšňování jejich víry, je podle něho lepší se vyhnout.

„My jsme v západních demokraciích mnohem více zvyklí na to, že řada hodnot je znevažována, zesměšňována. O náboženství, ať je katolické, ať je pravoslavné, si může napsat a říct kdo chce cokoli. Ale lidé muslimského vyznání jsou prostě jinak vnímaví, jsou jinak vnímaví na osobu proroka Mohameda. Je lepší se takovýchto výroků vystříhat,“ míní Šándor.

Předpokládá, že se informace o vystoupení českého prezidenta mohou dostat k únoscům obou dívek. Přitom stále není jasné, kdo únoscem vlastně je a jak tedy může podobné výroky chápat.

„Mohou to brát jako postoj vrcholného představitele České republiky, který by tím mohl sdělovat něco, co tak nezbytně nutně nemusel myslet,“ řekl Šándor.

Nějaké fatální důsledky ale Zemanovo vystoupení podle bezpečnostního experta mít spíš nebude. „Já si nemyslím, že by to mělo nějaký přímý dopad na to, že by se zásadně změnila bezpečnostní situace v této zemi, takhle bych to určitě neviděl,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám