Hlavní obsah

Zeman trvá na svém: islám je anticivilizační, byť ženy za volant nepatří

Právo, rsk
Aktualizováno

Navzdory trestnímu oznámení a nesouhlasným reakcím si expremiér Miloš Zeman nadále stojí za svými slovy, že islám je anticivilizační. Své výroky ve čtvrtek podpořil tiskovým prohlášením, ve kterém označil islám za nejvíce agresivní a netolerantní náboženství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Ideovým základem islámu je bezpochyby Korán. Muslima lze definovat jako vyznavače Koránu, podobně jako nacista je vyznavačem rasové nadřazenosti a antisemitismu, nebo komunista vyznavačem třídního boje a diktatury proletariátu,“ napsal expremiér.

Podle Zemana korán obsahuje řadu pasáží vyzývajících k podrobení, zotročení či vyhlazení nevěřících. „V tomto smyslu je islám nesrovnatelně agresivnější a intolerantnější než soudobé křesťanství, buddhismus, konfuciánství, šintoismus a další světová náboženství,“ uvedl.

Zeman jako příklad anticivilizace islámu uvádí, jak náboženství zachází s nevěrnými ženami. „Zatímco Ježíš cizoložnou ženu propouští, Mohamed ji nechává ukamenovat. Islámské právo šaría v podstatě trest ukamenováním dodnes obsahuje,“ tvrdí.

Ženy za volant nepatří

Podle expremiéra právě vztah k ženám podtrhuje anticivilizační charakter islámu. „I když lze souhlasit se zákazem, aby ženy řídily auto, ve všech ostatních případech islámská anticivilizace činí z žen nesvéprávnou, diskriminovanou menšinu a znemožňuje jejich svobodný rozvoj. I to by si měly uvědomit ty ženy, které se dnes islámu zastávají,“ napsal.

Zeman minulý měsíc označil islám za anticivilizaci táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. „Žijí v ní dvě miliardy lidí a financována je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog,“ řekl na konferenci Evropa sjednocená a svobodná? v Praze.

Za jeho výroky na Zemana podaly trestní oznámení dvě soukromé osoby. Podle nich jsou expremiérova slova extremistická, šířící xenofobii a „představují hrozbu pro existenci tohoto státu a celé lidské společnosti“. Podle jednoho z oznamovatelů není Zeman jen běžný občan, ale bývalý veřejný činitel a člověk, který chce na sebe před prezidentskou volbou upoutat pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám