Hlavní obsah

Zemanovi zdraví zkrátka chybí, nebral si servítky Čunek

Prezident Miloš Zeman má problémy se zdravím a nepomáhá mu ani jeho okolí, které mu dělá ostudu. Tvrdí to zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který spolu s několika dalšími hejtmany ve středu podpořil kandidaturu Jiřího Drahoše.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek

Článek

Čunek uvedl, že prezidentskou funkci má také člověk vykonávat na plný úvazek. „Panu prezidentovi Zemanovi zdraví zkrátka chybí,” řekl Čunek.

„Jeho okolí mu nedělá dobře. Dělá mu ostudu a zapříčiňuje dost velké problémy, co se týká důstojnosti úřadu prezidenta jako takového. Jinými slovy, neumí si dobře volit spolupracovníky," dodal bez dalších podrobností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Špatnou volbu spolupracovníků vytkl prezidentovi po prvním kole prezidentské volby také premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl, že prezident by se měl zbavit kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (vlevo) a poradce prezidenta Martin Nejedlý

Oba blízcí prezidentovi spolupracovníci jsou kontroverzní. Kancléř je terčem kritiky zejména proto, že nezískal po celou dobu působení na Hradě bezpečnostní prověrku, a rovněž proto, že tajil své příjmy. Nejedlému, který je označován za jednoho z klíčových Zemanových mužů, jsou vyčítány úzké vazby na Rusko, spolupracoval například s ropným gigantem Lukoilem.

Drahoše kromě Čunka podpořili hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (všichni ČSSD) a také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Společně se vyfotili s textem „Hejtmani volí Jiřího Drahoše prezidentem”.

Foto: Dominik Barták, mluvčí Pardubického kraje

Zleva hejtmani Martin Netolický, Jiří Štěpán, Martin Půta, Josef Bernard a Jiří Čunek

Například předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) ale podporuje současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční 26. a 27. ledna. V prvním kole voleb získal největší podporu Zeman s 38,6 procenta hlasů, Drahoš byl druhý, získal 26,6 procenta odevzdaných hlasů.

Anketa

Je podle vás prezident Miloš Zeman zdravotně způsobilý pro výkon funkce?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 10330 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám